Babosba öltözött, színesre sikerült az idei Lecsófesztivál

A főzőcsapatok többsége immár 17. alkalommal települt ki a Rákóczi utca – Apponyi tér környékére, hogy elkészítse kedvenc ételét, a jó hazai lecsót, majd baráti, családi körben elfogyasszák azt. A készülődés közben sok ismerős arc tűnik fel, a lecsó előtt egy kis házi sütemény, pálinka is előkerül. Igazi ízözön, színes forgatag, nem csak a bográcsok körül, de még a bográcsokban és a tárcsákon is, mert nem főtt két teljesen egyforma étel most sem.

Olyannyira nem, hogy a Szentes-Csongrád Rotary Club sátrai mellett 40 főre készült a kacsamájas – áfonyás – aszalt gyümölcsös lecsókülönlegesség. Tímárné Staberecz Teréz ötletét Szerdahelyi Mátyás váltotta valóra, persze külön készült a májas alap, amely a hagyományos lecsóval forrt végül eggyé. Került ebbe minden jó, még gomba és pálinka is.
A Kiséri Csiligások évek óta hagyományos lecsót készítenek, idén sem volt ez másként. A házi tarhonya és két fajta kolbász üstházon főtt össze a zöldségekkel, gyorsan el is készültek. 20 adagos bográcsuk tartalmát elkóstoltatta a Török házaspár és Nagyné Jusztika.

A MH. 2. Művelettámogató Műszaki Zászlóalj csapata Vásárhelyről érkezett, 30 főre főztek hagyományos lecsót. Ők már néhány évvel ezelőtt elsők voltak, azóta minden alkalommal elhozzák a győztesek arany fakanalát, és büszkén mutatják meg mindenkinek.

Az „Ütős lecsósok” látványos egyen szerelésben, neves sportolók, szurkolóik és támogatóik társaságában érkeztek a fesztiválra. Bertók Róbert elmondta, hogy csülkös lecsót készítenek. A csapatot erősíti Csemő polgármestere, dr. Lakos Roland, de eljött a kiváló bokszoló, Szellő Imre, Lütyő és Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes judós is.

Hajós Viktória, a Szentesi Önkormányzat turisztikai referense elmondta, hogy a spanyolországi testvérváros Bunol küldöttsége egy különleges helyi ételspecialitással érkezett a fesztiválra. A Paella csirkecombból, csirkeszárnyból, májból, kacsacombból, oldalasból egy kis rizs és bab hozzáadásával főtt készre. Az ötfős delegációhoz természetesen szakács is tartozott.

A helyi Vöröskeresztes aktivisták három bográcsban kétféle lecsót készítettek el idén, hagyományos és mexikói ízesítéssel. A versengésben különdíjasok lettek. Szorgalmasan gyűjtögették a kóstolójegyeket is, és osztották érte a lecsójukat. Ezzel hatékonyan szolgálták a rendezvény karitatív célját, hogy a Gift of Life programra minél több támogatás gyűljön össze.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.