A mi megvalósuló színházálmunk az álom-szín-házunk

Augusztus 30-án a Szecessziós Házban, sajtótájékoztató keretében mutatta be Szabó János tervező a Tóth József Színház és Vigadó projekt megvalósításra szánt terveit. A tervező kiemelte, hogy a kulturális hasznosítás mellett a TOP-1.2. 1-16-CS1-2017-00007 pályázati program a turisztikai célú megújítását és hasznosítását is jelenti az épületrésznek.

Köszöntőjében Szirbik Imre polgármester felidézte az 1 évvel ezelőtti eseményeket, amikor a Norvég Alap segítségével a Szecessziós Ház elkészült és átadása megtörtént. A rácsodálkozó tömegek arcán az örömélményt sosem fogja elfelejteni – fogalmazott. Immár a második lépcsőhöz érkeztünk, amikor a Területi Operatív Program keretében a színház és a hozzá tartozó épületrészek mintegy 1.5 mrd-os forrásból megújulhatnak. Persze a nagy álomról, hogy a további épületrészek is elkészüljenek, nem mond le a város. Köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy a beruházás e szakaszába érhetett, és bejelentette, hogy hiánypótlás után a közbeszerzési kiírás a napokban jelenik meg az elektronikus felületeken. Azon reményének adott hangot, hogy hamarosan az építők munkájától lesz az épület ismét hangos és 1 év múlva ténylegesen is felgördülhet a függöny.

A megújuló épületrész az eltérő színű bővítménnyel.

Az építésztervező Szabó János tájékoztatásul elmondta, hogy az 1800-as évek végén megépült épület eleve kicsi volt a színház funkció zavartalan betöltésére, így, ahol az épület engedi, bővítéseket alkalmaznak. A korábbi feszített gipsz elemek visszakerülnek a helyükre, ám bővül az épület egy V.I.P. résszel, ahol külön kisebb rendezvények kaphatnak majd helyet. A stúdió és nyitott tér, valamint a szétszedhető nézőtér, a süllyeszthető zenekari árok további lehetőségeket nyit meg a hasznosítás során. Akár hangversenyterem, kiállítótér is kialakítható. Az épülethez illesztett, a színpadtér bővítését szolgáló, eltérő színű bővítmény a díszletraktár megoldásában is segíthet, míg a régi konyha udvara a nézők és a művészek találkozási helyéül szolgálhat – hallhattuk.

A belső tér felülnézetből.

A színházterem kialakítása teljes akadálymentesítéssel történik, az erkély eredeti szűrmintás díszítését nem tartják meg. A teljes vizesblokk és mellékhelyiségek pedig a pincébe kerülnek.
Szabó János szólt arról, hogy az épület eredeti acélgerendái, a hídpillér szerkezet az eltelt 120 év alatt kiválóan megmaradt.

Érdeklődésünkre, hogy a színpadteret bővítő modern toldalék építmény színe miért eltérő, miért nem olvadhat be az épület egészébe a kiválasztott bordós vörös színnel, a tervező azt mondta, hogy a tervtanács eleve így, eltérő színezettel hagyta jóvá a toldaléképület kialakítását. Ez volt az eredeti elképzelés. Azt is megkérdeztük, hogy a színház kapuja a Szent Anna utcában található, mintázata alapján készül-e el az új? A kérdésre igenlő választ kaptunk.

A teljes belső tér keresztmetszete.

A megye legnagyobb TOP-os beruházásáról Takács Gábor a Szentes Városi Szolgáltató Kft. munkatársa Vörös Sándor gondolatait idézve azt mondta, az eddigi munkálatok, s most következők részekre vannak bontva. Az épület maga a látvány, a belső pedig a prózai tartalom. A turisztikai attrakciók mellett helyet kaphat itt a Zene – Világ – Zene koncertsorozat, a helyi amatőr színjátszás és a gimnázium drámai tagozata is birtokba veheti majd. Különféle kiállítások, bálok és esküvők előkelő helyszínévé is válhat az új épületrész.

Kép és szöveg: D. T.

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.