Véget ért a tábor

Utolsó napjához érkezett az idei harmadik Honvédelmi Tábor Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

Lassan vége a nyárnak, a nyári szünetnek és a Honvédelmi Táboroknak is. Ebben az évben a műszaki ezrednél három egyhetes tábort szerveztek, melyekben turnusonként 40 fiatal felügyeletéről és „szórakoztatásáról”gondoskodtak. Idén a táborokat az alakulat rendeltetése alapján kétféle tematika köré építették. Júliusban volt egy ötnapos önvédelmi tábor és egy hatnapos búvártábor, és most lett vége a második búvártábornak, amely szintén hat napig tartott.

A búvártáborban résztvevő fiatalok – a tábor tematikájából adódó búvár alapismeretek mellett- egyéb más hasznos dolgokat is elsajátítottak. Ilyen például az egészségügyi ismeretek, a terepen történő tájékozódás és túlélés fortélyai, és ami a legfontosabb, megtanultak önös érdekeiken felülemelkedni, csapatként gondolkodni és tevékenykedni.

Az idei év utolsó búvártáborának zárónapján a táborozók szülei is a laktanyába érkeztek, hogy megnézzék, gyermekük hol és milyen körülmények közt töltötte a hetet, mit tanult, mennyit fejlődött. A nap folyamán a táborozók szüleik előtt a méltán kiérdemelt elismeréseiket is átvehették az alakulat parancsnokától, melyek a következők voltak:

A leg életrevalóbb táborozó Víg Dániel lett, A legjobb egészségügyis Csontos Ákos Alex, a legjobban lövő fiú Varga Kristóf, lány Nádasi Fruzsina. A legtöbbet fejlődő fiú Lados László, lány Kismók Katalin, a legjobb túlélő Biro Dávid, a legsportosabb táborozó Kiss Adrienn, a legjobb búvár Bárdi Babett, a legjobb fegyverszerelő Kollár Szabolcs. A rajparancsnokok különdíját Fervágner Péter kapta. A legjobb kézigránát dobó Poliák Patrik, a legtöbb fekvőtámaszt a lányok közül Bárdi Babett, a fiúk közül Kollár Szabolcs nyomta. A csapatok közül a legjobb túlélő raj a második szakasz első raja, a legrendesebb körlet az ötös sátor, a legjobb raj az első szakasz első raja lett. A járőrversenyen első lett az első szakasz első raja, második lett az első szakasz harmadik raja, és harmadik lett az első szakasz második raja. Csocsó bajnokságon első lett a Vattacukrok csapata, második a Bézbóz ütők, harmadik pedig a Magas feszültség elnevezésű csapat. A tábor legjobb táborozója Csontos Ákos Alex lett.

A tábor zárónapján három tizennyolcadik életévét betöltött egykori szentesi honvédelmi táboros hivatalosan is vállalta a jelentkezési lap kitöltésével az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot. Társulva azokhoz a korábbi szentesi Honvédelmi táborlakókhoz, akik, szám szerint négyen már tagjai a Magyar Honvédségnek, igaz más helyőrségekben. További három fiatal pedig tanulmányait folytatja vagy kezdi meg valamilyen katonai oktatási intézményben. Ők az élő példái a Honvédelmi Táborok jelentőségének és létjogosultságának a mai magyar társadalomban.

Csordásné Nehéz Zsuzsanna
szds. kommunikációs tiszt

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.