Ha füst csap a bográcsba… – Tippek ünnepi menühöz

Ha augusztus 20. akkor bográcsozás vagy tárcsázás. Ezekhez a kellemes foglalatosságokhoz minden alapanyag beszerezhető a Derekegyházi Húsvágó- és Feldolgozó Üzem mintaboltjaiban. Szentesen a Rákóczi Ferenc utcai húsboltban Szűcs Antal hentesmester oszt meg velünk néhány nagyon okos tippet.

Ilyen pl., ha bőrös malachúsból készítjük a pörköltet, aminek akciós ára továbbra is 595 Ft/kg., alá nem kell zsiradékot tennünk, hiszen a kövér részek megadják a szükséges mennyiséget. Hamarabb elkészül és igen ízletes.
A körömpörköltet azonban lábasban célszerű főzni, bográcsban több főzési idővel kell számolnunk.

Ha bográcsban főzünk, fával tüzeljünk alá, mert a fa füstje, azzal, hogy az ételt átjárja, jellegzetesen kellemes ízt is ad az ételnek. Ha a bogrács alatt gázzal tüzelünk, ezt az élményt veszítjük el, említi a szakember, aki a vegyes tüzelést (gázzal és keményfával) is szívesen alkalmazza. A gázzal tüzelés előnye az egyenletes hő, ami segíti, hogy gyorsabban elkészüljön az ételünk. Persze, ahány ház, annyi szokás. A kiváló minőségű alapanyagok a húsboltban beszerezhetők, de ne feledkezzenek meg a nagyobb mennyiségű birka-, marhahús előrendeléséről! Igaz ez a tárcsázáshoz szükséges húsokra is!

Tárcsázáshoz a tarja vagy szűzpecsenye a legkiválóbb, az ízlés szerinti pácolást sütés előtt 1-2 nappal végezzük el! A hentesmester a tárcsára ajánlja még a sütnivaló kolbászt, a főtt füstölt szalonnát vagy a lecsókolbászt, amelyek a boltból szintén beszerezhetők. A sós és füstölt szalonna kiváló a tábortűzhöz, amitől menekülnek a szúnyogok. A szalonnához, ha hagyma is akad a nyársra, még kiválóbb az íz élmény.

A felújított szentesi bolt mellett várják a vásárlókat a szegedi Mars téri vásárcsarnokban, Kecskeméten a Budai utca 2, Csongrádon a Fő utca 20-22. szám alatt található mintaboltokban.

Kép és szöveg: – dite – x.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.