Első féléves mérleg a DélKerTÉSZ-nél – Rendezvényekben is gazdag az idei év

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete áprilisi közgyűlése határozott a 2018 év tervszámairól. Az adatok között szerepel, hogy idénre 50 ezer tonna zöldségforgalmat terveznek, fele részben a hajtatott, fele részben pedig az ipari növényekből.

Ledó Ferenc elnök – ügyvezető arról tájékoztatta lapunkat, hogy mintegy 1000 hektáron vetettek zöldborsót az idén, azonban az időjárás ennek a növénynek nem kedvezett. A mennyiség és az árbevétel tekintetében közel 30 %-os az elmaradás. Az ipari paradicsom közel 300 hektáron terem, a betakarítás a hónap közepén indul. A termés mennyisége és minősége igen ígéretes.

A hajtatott kertészeti növényekről Ledó Ferenc elmondta: az összes tervezett mennyiség 25 ezer tonna. Ebből TV paprika 11 ezer tonna, a hegyes erős paprika 1300 tonna (20 ezer darab), a kápia paprika 1100 tonna, a fürtös paradicsom 8500 tonna, a koktélparadicsom pedig mintegy 1000 tonna mennyiségben várható. Némi vegyes gyümölcs forgalom mellett még 500 tonna mennyiségben kígyóuborkát is forgalmaznak. Káposztafélékből 400 tonnát értékesítettek. Mindezek tükrében a tervezett 8,6 milliárdos árbevételi terv paprikafélékre, paradicsomra vonatkozó része már biztosan teljesül – hallhattuk. A piaci kereslet – kínálat kiegyensúlyozott, a felvásárlási árak is elfogadhatóak – tette hozzá.

Érdeklődők a Kápia Szakmai Napon.

Ledó Ferenc elnök – ügyvezető arról is tájékoztatott, hogy tovább nőtt a csomagolt termékek iránti igény. Már a paprikafélék 75 %-át, valamint a koktélparadicsomot csomagolva értékesítik.

A főszezonra gépberuházásokkal készültek, amelyekre közel 60 millió forintot költöttek. Olyan eszközökkel, mint pl. az automata lecsózó gép, lehet valamelyest élőmunkát kiváltani, ami fontos, mert főszezonban már náluk is megjelenik a munkaerőhiány. Mintegy 250 millió forint értékben bővítik a hűtőkapacitásukat, a beruházás október elsejével veszi kezdetét, és jövő áprilisra, a szezon kezdetére fejeződik be.

Mintegy 1100 tonna kápia paprikát forgalmaznak idén a DélKerTÉSZ-nél.

Az elnök-ügyvezető urat az idei rendezvényekről is kérdeztem. Ledó Ferenc arról számolt be, hogy július 6-án KÁPIA NAPot tartottak a FruitVeB-bel közösen. Már útra készek a debreceni Farmer-Expora, amely – hagyományosan minden évben – augusztus 17-20. között fogadja látogatóit. Idén újra Szentesen lesz a Magyar Paprika Napja. Augusztus 31-én a Megyeháza ad otthont a hetedik rendezvény szakmai programjainak. A rendezvény meghívott vendége Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára, aki a zöldhajtatás lehetőségéről és hazai, térségi szerepéről tart ismertetőt. A nap folyamán további öt előadás és három szakmai program várja az érdeklődőket. Október közepén pedig telephelyükre várják tagjaikat, partnereiket az évértékelő, a jövő gazdasági évet előkészítő, hagyományos szakmai napjukra.

Dömsödi Teréz
Fotók a Kápia Szakmai Napról: DélKerTÉSZ – FuitVeB

A szakmai nap résztvevőinek egy csoportja.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.