25 évről 25 percben – Jubilál a Családsegítő Központ

Augusztus elsején a Szentesi Családsegítő Központ megalakulásának és tevékenységének 25. évfordulóját ünnepelték az intézményhez tartozó Dózsa Ház Közösségi tér épületében és udvarán.

A jelenlegi és egykori munkatársakat, az intézmény munkáját segítő vendégeket Szirbik Imre polgármester is köszöntötte, valamint a hivatalos ünnepség végén Antal Balázs Tibor bizottsági elnök, frakcióvezető, önkormányzati képviselő köszönte meg a dolgozók rászorultakért végzett mindennapos áldozatos munkáját.

A 25 év eseményeit Gál Antal igazgató foglalta össze 25 percben. Mérföldköveket említett, mint az 1993. évi Szociális törvényből adódó kötelezettség, amely a Családsegítő Szolgálatok létrehozását írta elő. Akkor, személyével együtt négy szakember, Sineger Julianna, Kiss Tibor és Szabó Katalin kezdték a mának szóló, felbecsülhetetlen értékű munkát. Később létrehozták a „Krízisotthont”, mint egyedi ellátási formát, színházi jótékonysági esteket szerveztek a gyermekekért, majd már Szentesi Családsegítő Központként 1996-97-ben megszervezték a hajléktalan ellátást is városunkban.

Szirbik Imre polgármester méltatta a Szolgálat tevékenységét.

Az 1997 évi Gyermekvédelmi törvény a jelzőrendszeres gyermekjóléti szolgálat megszervezéséről rendelkezett. Innentől rendszeres úszótáborok, vakációnyitó bulik és „Lógok a szeren…” címmel drogprevenciós programok is indultak.

A 2000-es évek elejére Gáspár Károly gyermekvédelmi és gyámügyi szakíró, szaktanácsadó közreműködésével további módszertani fejlesztések történtek, elindult a helyettes szülői hálózat, a Családok Átmeneti Otthonának szervezése, valamint a kórházi szociális munka. 2004-től pedig program indult a munka világából kirekesztődés megakadályozására. Megkezdte munkáját a Kábítószer Egyeztető Fórum, valamint a Tanyagondnoki Szolgálat. 2010-ben létrejött a megújult Dózsa Házban a Közösségi tér, melynek a havi forgalma mára eléri a 3500 főt. Napjainkban is teret ad tematikus táboroknak, civil szervezeti foglalkozásoknak. Így, immár a szolgálat új telephelyén, bővült a Népkonyha szolgáltatás. A Tanyagondnoki Szolgálat, újabb gépkocsikhoz jutva, a térséget teljesen lefedő szolgáltatást nyújt. A Dózsa Házban létrehozták a Padlásszínházat.

Közösen kőrisfát ültettek.

A jövőbeni feladatokra kiváló, elismert szakemberekből álló csapat áll készen, melynek élén Gál Antal „Szociális Munkáért” miniszteri elismerésben részesült, Barát Lászlónak pedig a kábítószer elleni küzdelemben végzett munkáját ismerték el 2011-ben.

Az ünnepi alkalomból a Szolgálat tiszteletbeli örökös tagjává választották Lencséné Szalontai Mária osztályvezetőt, Krajsóczki Sándorné pénzügyi osztályvezetőt, Kovács Gusztáv Györgyné gazdasági vezetőt, Szombathelyiné Tóth Júlia ny. gyámügyi osztályvezetőt, Csányiné dr. Bakró-Nagy Veronika ny. aljegyzőt, Szirbik Imre polgármestert és Szollár Zsuzsanna szaktanácsadót.

Paulovits Tamás úszás oktató saját, Szentesről írt versével üdvözölte a megjelenteket.

A közös vacsora és pohárköszöntő előtt a Közösségi térben három éve tevékenykedő Piroska tánccsoport (vezető koreográfus Lakos Piroska) szórakoztatta az ünneplőket. Az esemény emlékét a Dózsa ház előtt közösen elültetett kőrisfa is őrzi.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.