Tizennyolc – történelmi dráma Szentesen

A Szentesi Nyári Szabadtéri Színház műsorán augusztus 23-án egy különleges darab lepi meg a közönséget a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház bemutatójaként. Az előadást a Szentesi Művelődési Központ és a Keresztény Pedagógus Társaság hozza el a Megyeháza udvarába.

A Tizennyolc c. történelmi dráma a színház művészeti vezetőjének, Andrási Attilának a történeti gyűjtőmunkájából született, ő a darab rendezője, szerzője is egyben. A szabadkai születésű színházalapító az Osztrák-Magyar Monarchia, azaz a magyar királyság végnapjait idézi meg, az utolsó három nap történései között kiemelt szerepet kap a gróf Tisza István elleni merénylet.

Meghatározó ideológiák születettek 1918 után, s tovább gyengítették Európát.

A szerző, és a darabot bemutató művészek célja a gondolatébresztés. Vajon az ismereteink mennyire hézagosak vagy helyesek erről a korról? A „népek börtönének” nevezett monarchia éveiben óriási fejlődés, építészeti csodák születése ment végbe, külföldi hitelek nélkül. 1918 évvel azonban megállt az idő. Európa a civilizált világ középpontjából a világ peremére sodródott – fogalmazott az alkotó. Koronázó nemzetből szolganéppé lettünk… A nemzeti önlefegyverzés, önpusztulás napjainkig tartó folyamatának egy korabeli fordulatos története elevenedik meg most a közönség előtt. Érdemes részesévé válni!

dite

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.