Online számla adatszolgáltatás a NAV ellenőrzés „csodafegyvere”

2018. július 1-jétől teljesen átalakult az ÁFA adatszolgáltatási rendszer, amely nagy kihívás elé állítja az adózókat, mivel a NAV-nak sokkal alaposabb, szélesebb körű és gyakorlatilag azonnali rálátása van az adózók számla kiállítására és számla befogadására.

Ugyanakkor jelentős adminisztráció terhet jelenthet egy-egy vállalkozásnak a számlázásra vonatkozó új szabályozás. Elsősorban a kisebb méretű számlatömböt rendszeresen használó vállalkozásoknak kell átgondolniuk a számlázási gyakorlatukat, hogy az új jogszabályoknak megfelelően tudjanak továbbműködni.
Jogszabály változás
magyarázata:
A kézzel írt számlák nehezen, csak utólagosan lekövethetők és ellenőrizhetők, ezért a vállalkozásokat a számlázó programok használata felé kezdik terelgetni. Az online adatszolgáltatással a NAV-hoz azonnal „jelenidőben” megjelennek a min. 100 e Ft Áfa összeget elérő számlák, így hatékonyabban tudják kiválasztani és összehasonlítani a bevallásokat.
Adatszolgáltatás típusai:
1. A befogadott számlákról teljesítendő adatszolgáltatás:
Az adatszolgáltatást a befogadott 100 e Ft Áfa tartalmat elérő számlákról az ÁFA bevallásban kell teljesíteni, a bevallási gyakoriság szerint (havi, negyedéves, éves).
Fontos, hogy a beérkező számlákon a vevő adószáma pontosan szerepeljen!
2. A kiállított számlákról teljesítendő adatszolgáltatás
2018. július 1-től azokról a számlákról (készpénzes és átutalásos szlák is) kell adatot szolgáltatni, amelyet belföldi áfa-alany partnereknek állítanak ki és a 100.000 Ft vagy annál nagyobb értékű Áfát tartalmaznak.
Alanyi áfa mentesekre is vonatkozik jelentés kötelezettség, de csak olyan speciális esetekben, amikor nem járhatnak el alanyi mentes minőségükben (pl. ha a vállalkozásban használt tárgyi eszközt értékesítik.
Az adatszolgáltatás kiterjed az előleg és végszámlákra és a már alapból értékhatár feletti, eredeti számát módosító, érvénytelen számlára is, illetve az olyan módosító számlára, amellyel együtt az Áfa már eléri a 100.000 Ft-ot.
3. Hogyan teljesíthető a kiállított számlákról az adatszolgáltatás?
Akár számlázó programmal, akár kézzel történik a számla kiállítás, az adatszolgáltatáshoz előzetes NAV regisztrációra van szükség.
A regisztrációt a NAV által erre a célra biztosított elektronikus felületen kell teljesíteni. A regisztrációt a számlakibocsátásra kötelezett adóalany nevében Ügyfélkapus regisztrációval rendelkező törvényes képviselője teljesítheti.
4. Mit kell tennie, ha az Ön vállalkozása számlázó programot használ:
A számlázó programoknak 2018. július 1-től alkalmasnak kell lenniük arra, hogy az interneten keresztül automatikusan továbbítsa a szükséges adatokat a NAV felé, így a regisztráción túl, lényegében nincs teendőjük.
5.Mit kell tenni, ha kézzel írják meg a számlát:
A kiállított, 100.000 Ft ÁFA tartalmú számlákról jelentést kell adni, a NAV biztosít erre elektronikus felületet 2018. július 1-től.
A jelentés beadási határideje a számla Áfa tartalmától függ:
-ha az Áfa a 100 e Ft-ot eléri, de 500 e Ft alatt marad, a számla kibocsátását követő 5 naptári nap
ha az ÁFA az 500 e Ft-ot eléri vagy meghaladja, akkor a számla kibocsátását követő naptári nap.
6. Mit kell tenni, ha számlázó programot és kézi számlát is használ a vállalkozás:
A két módszer párhuzamosan is használható, a programmal előállított számlákra a 4. pont, a kézi számlákra az 5. pont vonatkozik.
Ha egy vállalkozás számlázó programja július elsejétől még nem képes az új szabályok szerinti számlaadat-szolgáltatásra, a NAV szankciómentességet garantál, ha az adatok még július végéig beérkeznek.
Az adatszolgáltatás elmaradása, illetve hibás vagy késedelmes teljesítését a szabályozás olyan súlyos szankcióval sújthatja, ami még egy tőkeerős nagyvállalat tevékenységét is ellehetetleníti, nem is beszélve egy kis cégről vagy egyéni vállalkozóról.

Tímárné Staberecz Teréz
könyvvizsgáló

Egy hozzászólás “Online számla adatszolgáltatás a NAV ellenőrzés „csodafegyvere”” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41493 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.