Világbajnokságok szobor karakterei Szentesen

Ezekben a napokban mindenki a foci világbajnokság lázában ég. Az idei a 21, a rendező Oroszország azonban először ad otthont a július 15. tartó mérkőzéseknek. Ám abból a szempontból is rendhagyó ez a vb, hogy két kontinensre terjed ki a rendezés, 32 csapat 64 mérkőzésének 12 helyszín és 11 város a rendezője részben Európában, részben Ázsiában.

Joachim Löw

Lionel Messi

A foci vb minden pillanatát követi a Csíky házaspár. Az orvos-szobrász dr. Csíky László három alkotására hívta fel a figyelmemet, akik három nációt képviselnek, Puskás Ferenc, Lionel Messi és Joachim Löw.
Puskás Ferenc és Lionel Messi focista pályafutása között több a közös vonás. Az egykor legendás aranycsapat kapitánya 16 évesen kezdett futballozni, ahogy az argentin Messi is. Mindketten a FIFA legelismertebb labdarúgói a maguk korában… Joachim Löw a német válogatott edzője immár 12 éve. A rossz szokásairól elhíresült Löw csapata az idei világbajnokságon elmaradt teljesítményével a finálétól.
– Őt korábban miért választotta ki megörökítésre érdemesnek?
– A világbajnokságok mindig meglökik az alkotókedvemet. Az ember egyéni teljesítménye érdekel. Ragyogó csapat a német válogatott, és ő hosszú évek óta rengeteg munkát tesz bele a közös sikerekbe. Az, hogy az idei vb-n nem ragyogtak annyira, magyarázható a folyamatos leterheltséggel, ami együtt jár az egész éves bajnoki szezonnal.
– Összességében hogy látja, milyen az idei világbajnokság a korábbiakhoz képest?
– Hosszú évekig aktív sportolók voltunk a feleségemmel, Éliás Ilonával, diszkoszvető, dobóatlétaként. A mai napig is rendszeresen „edzünk”, mozgunk.
A sport, de az élet minden területén a tehetség számomra a legmeghatározóbb érték, s hogy az egyén azt miként műveli ki magából. Ez a világbajnokság sajnos nem az én világbajnokságom, mert folyamatosan azt látom, hogy egyre durvább jelenetekre kerül sor a pályán. Igaz ez más sportágakra, a kézilabdára, kosárlabdára is. Mindez sokat levon a valóságos élményből. A jelenség elgondolkodtató – mondta a szentesi szobrász.

Dömsödi Teréz

Dr. Csíky László orvos- szobrász, az alkotó.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41493 online lapszámunk 4. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.