Asztal mellett a város – Megkezdődött a világversenyben a zsűrizés

Ma, azaz július 9-én van a Communities in Bloom nemzetközi környezet, és virágos települések versenyének zsűrizése. Ebben a világversenyben a közepes városok kategóriájában Szentes képviseli Magyarországot.

A zsűri két tagja, az olasz Mauro Paradisi és a kanadai Gérard Lajeunesse reggel 8 órára érkezett a Szecessziós Házba, ahol a sajtó képviselőivel együtt Szirbik Imre polgármester, Berezvai Csilla főkertész, Szántai Szilvia projektmenedzser és dr. Bocsi Andrea a Virágos Magyarország Mozgalom közösségi versenyei mentora fogadta a szakembereket.

Ez a találkozó az első állomása volt Szentes bemutatkozásának a huszonnégyből, tudtuk meg. Dr. Bocsi Andrea méltatta a város elmúlt 1 hónapban tett erőfeszítéseit, a közös felkészülés lépéseit végigkövette – mondta. Szólt arról, hogy a versenyszabályok szerint 1 tengeren túli és 1 európai zsűritagnak kell elvégeznie a települések értékelését. Szentes további 5 településsel verseng a mai napon. A szakemberek a kert-, tájépítészet, az örökségvédelem területén hazájukban neves, a versenyek alkalmával nemzetközi ismertségre szert tett szakemberek.

Dr. Bocsi Andrea bemutatta a zsűri tagjait.

Szirbik Imre polgármester bemutatkozásul azt mondta, hogy a város minden nap megmérettetik, közel 30 ezer lakója a bíráló bizottság tagja. Szentes is olyan, mint egy hölgy, aki fodrászhoz, kozmetikushoz megy, megszépül, kivirágzik, önmaga és családja megelégedésére, azonban azt is tudja, hogy holnap meg kell főzni a család számára a vacsorát. Reményét fejezte ki, hogy a zsűri megelégedéssel fogadja majd a város legszebb arcát, s ahol szükséges, tanácsaikkal is segítik majd a továbblépést, változtatást.
Szentes számára nem ismeretlen az ilyen jellegű versengés, hiszen többször szerepeltünk a Virágos Magyarországért Mozgalomban. 2011-ben kategóriánkban Európa Zöld Fővárosa lettünk, 2013-ban pedig a LiveCom nemzetközi mezőnyében állhattunk a dobogó második fokára.
A zsűri tagjai négy kisfilmet nézhettek végig, az elsőt Magyarországról, a másodikat a megye jellegzetességeiről, majd ezután következett Szentes kisfilmje.
A várost nem az épületek, parkok, utcák, hanem az itt élő emberek teszik élővé – tette hozzá Szirbik Imre. Ők adnak életet a köveknek, sokszor verejtékes munka kell ahhoz, hogy itt a „Lavór” legalján a munkát áldás, vagy éppen újabb gondok kísérjék.

Erzsébet tér.

Szentes kisfilmjéhez a polgármester hozzáfűzte: a város gazdasága három pilléren, a termálvízre épülő hajtatásos kertészeten, a baromfiiparon és az elektronikai iparon nyugszik. Utóbbi francia tulajdonúként van jelen Szentesen. Beszélt arról is, hogy Szentes, a legnagyobb területű települések egyike, kiterjedt tanyavilágával. Az elmúlt két évtized alatt 8-10 épület újult meg úgy, hogy funkcióit vagy megtartották, vagy bővítették. Majd a Szecessziós Ház kisfilmjéből a zsűritagok azt is megtudhatták, hogy az épület felújítása és bővítése folytatódik. S ha minden jól megy, jövő év második felére már az avató dátuma is tervezhetővé válik.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Kossuth tér részlet.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.