Csontváry dombormű avatása – Ki itt álmodja álmát tovább…

Július 5-én tartotta Szentes Város Önkormányzata és a civil szervezők Csontváry Kosztka Tivadar domborművének avatási ünnepségét a Kossuth utca 11. szám alatt. A kiváló zsenialitással megáldott festő 1882 és 83-ban ezen a helyen a „Megváltó” patikában gyógyszerészként dolgozott.

Csontváry, a Napút festője, idén 165 éve született. A domborművet Túri Török Tibor keszthelyi szobrászművész készítette, és a leleplezésben Szirbik Imre polgármester volt a partnere.

Szirbik Imre méltatta azt a civil lokálpatrióta kurázsit, amelynek köszönhetően az alkotás megszülethetett, s egy villanás erejéig itt most kiváló művészek találkozhattak egymással. Itt utalt a szobrászművésszel érkező Publik Antal marosvásárhelyi színművész rendezőre, aki szavalatával kápráztatta el a hallgatóságot.

Az alkotó a patikus Csontváry vélhető művészi álmairól, elhatározásáról, küldetéséről beszélt, s arról, hogyan készítette önarcképét tükör felhasználásával.

A polgármester köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették az alkotás elkészültét, hiszen a megemlékezés helyével gazdagabbá vált Szentes szellemi élete. Annak a városnak, amelynek van múltja, arra jövőt lehet építeni – mondta, majd szólt a tehetség jelentőségéről és támogatásáról is.

Ezt követően, a dombormű leleplezése után a szervezők emléklappal köszönték meg a támogatók közreműködését és munkáját. Majd a kora esti program a Petőfi Cafe-ban folytatódott.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.