Továbbra is fennáll a fürdőzés felfüggesztése Mártélynál, a holt–tiszai szabadstrandon

A mártélyi holt-tiszai szabadstrand üzemeltetője, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. 2018. június 27-én tett bejelentést, hogy ismeretlen eredetű szennyeződést tapasztalt a természetes fürdőhelyen. A Holt-Tisza vízterében kékes-zöldes elszíneződés volt látható.

Tekintettel a rendkívüli eseményre, a CSMKH Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Hatósági Népegészségügyi Osztálya – megelőzéses intézkedésként – 2018. június 27-étől átmenetileg felfüggesztette a természetes fürdőhely üzemeltetését. 2018. június 28-án 12.00 órakor az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

Megelőző intézkedésként a fürdési tilalom fennáll mindaddig, míg a laboratóriumi vizsgálatok nem igazolják, hogy a víz nem veszélyezteti a fürdőzők egészségét és megfelel a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló 78/2008. (IV. 3.) Korm. rendelet előírásainak. Kérjük a lakosságot, hogy tartsák be a fürdési tilalmat!

A helyszíni szemléken vízmintavételezésre is sor került. A vizsgálatokat bakteriológiai és kémiai paraméterekre végezték a CSMKH Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztály akkreditált laboratóriumában. Az elvégzett vizsgálatok alapján a víz minősége kémiai szempontból megfelelő, nehéz fémek mennyisége minden esetben határérték alatti.

Az eredmény cianobaktériumok, vagyis kékalgák túlszaporodását igazolja. A holtágban azonosítható kékalgák túlszaporodása szélsőséges körülmények megjelenésére utal, amely lehet pl. növényi tápanyagok hiánya, vagy magasabb vízhőmérséklet. A kékalgáknak potenciálisan egészségkárosító hatása lehet vízi, szárazföldi élőlényekre és az emberi szervezetekre.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) már megtette a szükséges intézkedéseket a víz tisztításának érdekében.

Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.