Pedagógusok elismerése – Szolgálati emlékérmet vehettek át

A Magyar Köztársaság Emberi Erőforrás Minisztere nyugdíjba vonulása alkalmából Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismerést adományozott az alább felsorolt pedagógusoknak, amit a Szentesen, június 9-én a Megyeházán megtartott ünnepségen vettek át:

 

1./ A Szentesi Központi Óvoda óvodapedagógusa, Levendovics Lászlóné részére

1981-ben a Szarvasi Óvónőképző Intézetben szerzett óvónői diplomát. Pályafutását 1976-ban Tiszabőn kezdte, majd Fegyverneken és Szolnokon folytatta. A kezdeti kihívások és a sokoldalú tapasztalatszerzés jó alapokat jelentettek későbbi munkája során. 1983 augusztusától dolgozik a központi óvodai körzet gyermekeinek neveléséért. Nevelőmunkájában mindig nagy hangsúlyt kapott az egészséges életmód, az egészségmegőrzés szokásainak kialakítása. Hitelességét alátámasztja saját környezettudatos magatartása, mellyel a Szent Anna Utcai „Csicsergő” Tagóvoda Zöld Óvoda programjának megvalósítását segítette, ezáltal a fenntartható fejlődés alapjait alakította ki az általa nevelt óvodásokban. Szakmai munkáját a gyermekek szeretete, mély empátia készsége vezérelte. Évekig felelősséggel végezte a tagóvoda gyermekvédelemmel kapcsolatos feladatait.

Több mint 40 éves kimagasló pedagógiai munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából kapja meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

2./ A Szentesi Deák Ferenc Általános Iskola tanítója, Lantos Balázsné részére

Általános iskolai tanítói oklevelét a Bajai Tanítóképző Főiskolán szerezte meg 1978-ban. 40 éven át tanította az 1-4. évfolyam tanulóit, a tanítást komplex személyiségfejlesztésnek tekintette. Nagy hangsúlyt fektetett a sajátos nevelési igényű és a felzárkóztatásra szoruló tanulók nevelésére-oktatására. Külön foglalkozások keretében, egyénileg fejlesztette tanítványait. Szívesen vállalt bemutató tanításokat, iskolai és városi szinten is. A szülőkkel együttműködő kapcsolatot alakított ki, így gyermekeikkel kapcsolatos javaslatait elfogadták, szívesen íratták gyermekeiket „Böbe nénihez”. Több éven keresztül munkaközösség-vezetői feladatokat is ellátott. Tanítói munkássága alatt mindig is célja volt a szakmai – módszertani fejlődés.

40 éves kimagasló pedagógiai munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából kapja meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

3./ A Szentesi Deák Ferenc Általános Iskola pedagógusa, Sziliné Molnár Lucia részére

Népművelő és magyar nyelv és irodalom szakos általános iskolai tanári oklevelét a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerezte meg 1980-ban. 32 éven keresztül tanította a magyar nyelv és irodalom tantárgyat, valamint osztályfőnöki feladatokat is ellátott. Több éven keresztül diákszínjátszó csoportokat vezetett, tíz éven át főrendezője volt az iskola egész estét betöltő színházi előadásának, a Deák-Diák-Shownak. 2000 szeptemberétől új munkakörben, főállású könyvtáros tanárként az iskolai könyvtár lett számára „a béke szigete”. Célja volt a szabályosan működő, tudásközpontú könyvtár létrehozása. Tanári pályafutása alatt folyamatosan gyarapította tudását, több szakmai továbbképzésen vett részt, 1999-2002. között tanulmányokat folytatott a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Kar informatika-könyvtár szakán. 2014. évben megszerezte az EU pályázatok írása és projektmenedzsmentje szakképesítést. Magas szintű szakmai tudással valósította meg a HEFOP 2.1.6 városi szintű konzorciumi pályázatot, a HURO-Eutalent és a HURO-Euroreg határon átnyúló, szintén városi szintű pályázatokat.

40 éves kimagasló pedagógiai munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából kapja meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

4./ A Szentesi Klauzál Gábor Általános Iskola tanítója, Borsodi Ágnes részére

1976-ban szerezte meg általános iskolai tanítói diplomáját ének-zene szakkollégiummal az Eötvös József Tanítóképző Főiskolán. Kidolgozta alkotószerkesztőként az „Embertan, erkölcstan munkatankönyv 4. osztályosoknak” című kiadványt, ami új színt vitt az addig megjelent hasonló kiadványok sorába.  Az országban elsőként fejlesztette ki kollégáival a „Klauzál Gábor Általános Iskola 1-8. osztályra kidolgozott Erdei iskolai program”-ját, amely megjelent „Az Erdei Iskola Hasznos Könyve” kiadványban.  A pedagógus által készített Szentesi Városkerülő- Helytörténeti, Városismereti Társasjátékcsalád „2001-ben az országban megvalósult jelentős innovációnak” minősült.

40 éves kimagasló pedagógiai munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából kapja meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

5./ A Kiss Bálint Református Általános Iskola pedagógusa, Balogh Gáborné részére

1978-ban szerezte meg tanítói diplomáját a Bajai Tanítóképző Intézetben. 1978-1982-ig a dunaharaszti Általános Iskolában, majd 1983-ban Szentesen a Kossuth Téri Általános Iskolában kapott tanítói állást, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Pályafutása alatt számtalan tanfolyamon és továbbképzésen vett részt, hogy felfrissítse és megújítsa tanítási módszereit. Igazi kihívást jelentett számára a digitális technika alkalmazása a tanításban. A tantestületben meghatározó személyiség, az iskolavezetés, a kollégák és a szülők elismerik munkáját, bizalommal fordulnak hozzá. Az iskolai programok szervezésének és megvalósításának aktív részese, sok kreatív ötlet és javaslat megálmodója. A tantestület köztiszteletnek örvendő tagja, aki kedves személyiségével példaként áll mindenki előtt.

40 éves kimagasló pedagógiai munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából kapja meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

6./ A Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, Mihály Béla részére

Elismert és nagyra becsült zenepedagógus, aki a közművelődés területén a zenei nevelés módszereinek alkalmazásával évtizedek óta kiemelkedően szolgálja a város zenei életét. 1974-től az intézmény fafúvós tanára (klarinét, furulya, szaxofon, fúvószenekar vezetése). Jó szakmai felkészültsége és kimagasló munkabírása alapján 1989-től igazgatóhelyettes lett, majd 2002 és 2012 között az intézmény igazgatója. Vezetésével „Kiválóra minősített alapfokú művészeti iskola” címet kapott az intézmény, mely magas színvonalon szolgálja a zenei kultúra terjesztését és a művészi ízlés fejlesztését. Fontosnak tartja az utánpótlás nevelést, mely igen felelősségteljes feladat. Ezt tette, amikor a fúvószenekari utánpótlást szervezte és teszi ezt a mai napig.  Következetes és lelkiismeretes munkája nyomán több fiatalt indított el a zenei pályán, akik ma is hálás szívvel gondolnak rá és a „szellemiségre”, amit átadott. Számos szakmai elismerés és kitüntetés tulajdonosa. Fontos feladatának tartja a zenei kultúra terjesztését és a művészi ízlés fejlesztését. Pedagógusi hitvallása, hogy a művészetoktatás szempontjából egyaránt fontos szerepet játszik a művelt, művészetet igénylő és értő közönség, az amatőr zenei együttesek, valamint a szakember utánpótlás nevelése.

Több mint 40 éves kimagasló pedagógiai munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából kapja meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

7./ A Terney Béla Kollégium nevelőtanára, Tariné Török Mária részére

Diplomáját 1983-ban az Ungvári Állami Egyetem történelem szakán szerezte meg, majd 1987-ben középiskolai földrajz tanár végzettséget is szerzett. Pedagógusi pályafutását 1976-ban, a Csetfalvai Általános Iskolában kezdte, ahol először tanárként, később igazgatóhelyettesként dolgozott. 1993-ban áttelepült Magyarországra; majd 2001-től napjainkig a Terney Béla Kollégium nevelőtanáraként folytatta pedagógiai tevékenységét. Munkáját áthatja a gyermekek iránti szeretet és az elhivatottság; feladatait lelkiismeretesen és színvonalasan látja el. Diákjai és kollégái minden körülmények között számíthatnak támogatására, segítőkészségére.

Több mint 40 éves kimagasló pedagógiai munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából kapja meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, amelyet Kertész Ildikó intézményvezető vett át. 

8./ A Horváth Mihály Gimnázium tanára, Kovács Lászlóné részére

A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett biológia-testnevelés szakos tanári diplomát 1978-ban, 1992-től a Horváth Mihály Gimnáziumban tanára. Munkáját a diákok feltétlen tisztelete, szeretete és szigorú szakmaiság jellemzi. Tanítványai sikerrel szerepeltek diákolimpia és más sportversenyeken is, valamint közülük sokan követték a tanári pályán.

40 éves kimagasló pedagógiai munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából kapja meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

9./ A Hódmezővásárhelyi SZC Zsoldos Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskola pedagógusa, Bugyáné Bakó Veronika részére

Tanári pályafutását 1977-ben az Általános Iskolai Diákotthonban kezdte. A hátrányos helyzetű tanulókkal való foglalkozás meghatározó volt számára egész pedagógusi pályafutása során. Minden munkakörében (tanulmányi felügyelő, osztályvezető, igazgatóhelyettes, igazgató) törekedett a magas színvonalú munkavégzésre és élt a fejlesztési lehetőségekkel. Kiváló gyakorlati szakember, aki tevékenyen részt vett a pedagógiai gyakorlat megújításában, fejlesztésében, az új módszerek megosztásában, a kollégák támogatásában. Fontos szerepe volt abban, hogy az iskola részt vett a Szakiskolai Fejlesztési Programban, melynek eredményeként komoly eszköz-, informatikai-, módszertani fejlesztésben részesült. Résztvevője volt országos, térségi szintű tudásmegosztó programoknak, az ott szerzett tapasztalatokat beépítette az intézmény oktatási stratégiájába, szaktanári munkájába. A minőségirányítási program kidolgozójaként aktív szerepvállalással hozzájárult az iskola minőségi munkájának javításához. Pályája csúcsa a Mesterpedagógus fokozat elérése, mesterprogramja hozzájárult a matematika tantárgy tanítása módszertanának fejlesztéséhez.

40 éves kimagasló pedagógiai munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából kapja meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

 

10./ Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Vargáné Lakos Eszter részére

Pedagógusi munkáját 1975-ben kezdte Szentesen, majd 1988-tól Fábiánsebestyénre került. 43 éves pedagógusi munkáját olyan hivatástudat és precizitás jellemezte, amely mindannyiunk számára példaértékű. A tanítás mellett éveken keresztül igazgatóhelyettesként is segítette az iskolai munkát. A magas színvonalú oktató munka mellett mindig nagy hangsúlyt fektetett a nevelésre, a közösségfejlesztésre. Több generáció őrzi emlékeiben az általa szervezett nyári táborok és úszótanfolyamok élményeit.

Több mint 40 éves kimagasló pedagógiai munkája elismeréseként nyugdíjba vonulása alkalmából kapja meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet.

(Fotók: Dömsödi Teréz)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.