A kismesterek újabb munkái a könyvtárban

2005 óra rendezi meg a Szentes Városi Könyvtár a Szentesi Kismesterek kiállítását. Az idei a 13. alkalom, amelyen 21 helyi alkotó munkáit csodálhatja meg a közönség egészen szeptember 6-ig.

A résztvevőket Sallainé Gresó Klára igazgatónő köszöntötte a ma, június 15-én délutáni kiállítás megnyitón, aki elmondta, hogy évenként immár hagyományosan a tavaszi utolsó tárlat a szentesi kismestereké. Élményekben gazdag nyarat és jó vakációt kívánt mindenkinek, majd bejelentette, hogy Zöldi Lászlóné Katika, Nívó-díjas népzenész helyi, tiszai dallamokkal érkezett. A népdalcsokrot tekerőn szólaltatja meg.

 A kiállítást Vágvölgyi Zoltán könyvtáros ajánlotta a megjelentek figyelmébe, aki felidézte, hogy a hajdani kenyérkereső foglalkozások, népi mesterségek ma hobbi, szabadidős tevékenység formájában élnek tovább nálunk is. Az idei kiállítás a kézművesség számos területét fonja át, a fafaragásoktól a kerámiákon át a papírfonásig vagy a gyöngyékszerekig. Majd Sziklai Sándor festőművészt idézte: „A tehetség a jó Istentől származik. A festéket a boltban veszem. Nekem csak az a dolgom, hogy fogjam az ecsetet.” Ami az agyban születik, az a kéz által az újjakon keresztül ölt formát. A mostani kiállítás színes, szerteágazó, az emberi képzelőerőből kifogyhatatlan. A ma kiállító nem hétköznapi tehetségek előtt tisztelettel hajtott fejet.

Ezután a kiállítók közül Kovács Ivánné népi bútorfestő invitálta a jelenlévőket a Műcsarnokba, ahol az elmúlt 5 év hazai népművészeti terméséből rendeztek kiállítást, amelyen két szentesi alkotó, rajta kívül Nyíri Dánielné Panka is kiállíthatott.

Felhívjuk a könyvtárlátogatók figyelmét, hogy augusztus 20-ig a Szentes Városi Könyvtár nyári nyitva tartással 8.00-16.00 óráig látogatható!

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.