Pályázva kilábalni a válságból? – Segít a pályázatíró

A világgazdasági válság hatásai mindannyiunkat megviselnek. Kit azért, mert munkahelyét elveszítheti, kit azért, mert vállalkozása fenntartása okoz nehézségeket, míg mások a korábbi ellehetetlenülésükbõl keresik a kiutat.

Vállalkozni persze nehéz, profilt váltani, bõvíteni nem különben. Besze Tünde területfejlesztõ mérnök, az EMBÉ Hitelközvetítõ és Pályázati Mérnökiroda tulajdonosa (képen) komplex szolgáltatásaikra hívja fel a figyelmet, amelyekkel sokak segítségére lehetnek.

– A kiterjedt szakmai kapcsolatokkal rendelkezõ szakember mind a civil, mind a gazdasági szféra teljes palettája számára segít a pályázatírásban, és a pályázathoz szükséges forrásteremtésben. Magánszemélyek tanácsadásban, hitelközvetítésben, vagy energia megtakarítást eredményezõ pályázatok benyújtásában számíthatnak rá. Újdonság, hogy – tekintettel a válságra – a munkahely megtartó pályázatok elkészítését is vállalják.
Besze Tünde a Tessedik Sámuel Fõiskola környezetgazdálkodási, agrármérnöki és területfejlesztési szakirányáról került elsõ munkahelyére, az Árpád Kistérségfejlesztõ Önkormányzati Egyesülethez. Elõször projektmenedzser, késõbb irodavezetõ, a szentesi kistérség nyolc településén területfejlesztési feladatokat látott el, amelyek késõbb a vidékfejlesztéssel is kiegészültek. Ez a szakmai alap garancia a szakértelmére.
– Egy idõ után úgy gondoltam, hogy ezt a tevékenységet vállalkozásban jobban lehetne folytatni, így  az iroda egyéni vállalkozásként is pályázatírással, hitelezéssel foglalkozott. Mellette a nyolc önkormányzat vidékfejlesztési feladatait is elláttam, – említi bevezetõként.
– Most is a pályázatírás a fõtevékenységünk. Kiemelném, hogy a mikrovállalkozások a térségünkben az utóbbi idõben háttérbe szorultak, mivel település listával rendelkeztek a pályázati kiírások, amelyeken mi nem szerepeltünk. Jelenleg azonban a térségünkben székhellyel rendelkezõ mikrovállalkozásoknak is van lehetõsége pályázni. Ezért nagy szükségük van arra, hogy a lehetõ legtöbb információt megszerezzék, – mondja.
Mi az a méret, amit a pályázati kiírás most mikrovállalkozáson ért? 
– A térségben lévõ összes vállalkozás típus tud pályázni. Már 1 fõ foglalkoztatottól esélye lehet a forrásteremtésre. A pontos meghatározás az éves árbevételhez és a foglalkoztatotti létszámhoz kötött. A mikrovállalkozás foglalkoztatotti létszáma legfeljebb 10 fõ, a kisvállalkozásoknál 50, a középvállalkozásoknál 250 fõ. Az éves nettó árbevétel is maximalizálva van. Mikrovállalkozás az, amelynek éves nettó árbevétele legfeljebb 2 millió euró. A kisvállalkozás 10, a középvállalkozás pedig maximum 50 millió euró éves nettó árbevételt realizálhatott az elõzõ évben.
– Hogyan épülnek fel az szolgáltatásaik?
– A pályázatírói tevékenységünket is próbáljuk úgy végezni, hogy a legszélesebb szolgáltatást tudjuk nyújtani. Az alap, a pályázatfigyelés és a tanácsadás. Ezt követheti a projektgenerálás. A pályázatírás feltételeit szerzõdésben rögzítjük, amelynek pontjait apró részletekig teljesítjük. Amennyiben az ügyfél kéri, a további projektmenedzsmentet is vállaljuk. Ez jelenti az esetleges hiánypótlást, szerzõdéskötéseket, beszámolókat, szakmai elõrehaladásról szóló jelentéseket, pénzügyi beszámolókat, stb. A fenntartási idõ általában 5 év, eddig rengeteg munka van a pályázattal, melynek során folyamatos kapcsolatot tartunk a kiíró és kezelõ szervezettel és a projektgazdával, – sorolja.

Milyen egyéb tevékenységeket végeznek?
– Olyan szerzõdéssel rendelkezik irodánk, amely 16 banki partner és refinanszírozó által mind a magán, mind a vállalkozói szféra  részére forráskoordinációt eredményezhet. Végzettségembõl adódóan környezetvédelmi feladatokat, környezetvédelmi szakmai beszámolók készítését, adatszolgáltatásokat is el tudunk végezni. Kapacitástól függõen vállaljuk a vállalkozások telephely engedélyeztetési feladatait, ami azt jelenti, hogy a kérelem benyújtásától az engedélyezõ határozatig végig viszem az ügyüket. Amennyiben szükséges, munkavédelmi szolgáltatást is ki tudunk közvetíteni, – válaszolja. 
Mindezek függvényében milyen költségekkel dolgoznak? 
– A tanácsadás és a pályázatfigyelés ingyenes. Fejlesztési elképzelésekhez üzleti tervet, fejlesztési koncepciót már térítés ellenében készítünk. A pályázatoknak van egy írási és egy sikerdíja, ami mindig az adott projekt összköltségétõl függ. A szerzõdésekkel összefüggõ munkáinknak a díjazása tehát mindig eseti. Próbálom az árakat olyan szinten tartani, hogy senkinek se kelljen helybõl vidéki irodához fordulnia.
 Érdemes megismerni a most induló pályázati lehetõségeket. Eszközbeszerzésre, infrastrukturális ingatlan beruházásra, eszközbeszerzéshez kapcsolódó ingatlan bérleti díj éves szakaszára, valamint információs technológiai és piacra jutási támogatásokra, emellett HR. fejlesztésekre és környezeti, minõségbiztosítási rendszerek bevezetésére is lehet pályázni. A vállalkozás méretétõl függõen 1-150 millió forint célozható meg úgy, hogy saját forrásként a projekt elszámolható összköltségének legalább az igazolt 25%-ával rendelkezni kell.
Részletekért keressék az EMBÉ Hitelközvetítõ és Pályázati Mérnökiroda tulajdonosát a 06 (30) 291-5046-os telefonszámon. Kérdéseiket a beszetunde@gmail.com e-mail címen is feltehetik. De a www.embepalyazat.oldal.biz webcímen is további fontos információkat találhatnak.
Kép és szöveg: D.T.  (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.