Májusban Ön is segíthet adója 1 + 1%-ával

Minden magánszemély, akinek adófizetési kötelezettsége van, jogosult az adója 1+1 %–áról rendelkezni, és azt valamely nonprofit szervezetnek, egyháznak vagy kiemelt költségvetési előírásnak felajánlani.

Az szja 1+1%-áról idén is, csakúgy, mint tavaly, május 22-ig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül még akkor is, ha az adóbevallását egyéni vállalkozóként 2018. február 26-áig kellett benyújtania. A határidő jogvesztő, így a késedelmes benyújtás esetén a nyilatkozat érvénytelen lesz.

Tavaly sokan megfeledkeztek a felajánlásról azzal, hogy a magánszemélyek bevallását már automatikusan elkészítette az adóhivatal.

A NAV mindjárt az új szja-bevallási felület kezdőoldalán feltünteti a rendelkezés lehetőségét az adó 1+1 százalékáról azért, hogy minél többen a lehető legegyszerűbben támogathassanak civil szervezetet, egyházat vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

A rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül eljuttatható az adóhatósághoz. Amennyiben sem a bevallás részeként, sem a munkáltató útján nem rendelkezett, lehetőség van arra, hogy a nyilatkozatot egy lezárt borítékban postán vagy személyesen juttassa el a NAV-hoz.

A rendelkező nyilatkozat elektronikusan, papíron vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a „17EGYSZA” lapon egészen május 22-éig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltő programjával lehet, mely segíti az adózót a megfelelő kedvezményezettek kiválasztásában.

Idén megszűnt a munkáltatói adó-megállapítás lehetősége, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik 1+1 %-os nyilatkozatát. Ebben az esetben legkésőbb 2018. május 10-éig lezárt borítékban kell átadni a munkahelyen a nyilatkozatot, a boríték leragasztott felületét és a kísérőjegyzéket aláírva.

Felajánlásokat kizárólag azok a civil szervezetek kaphatnak, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál és megfelelnek a feltételeknek, valamint a technikai számmal rendelkező, bevett egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzat.

A NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható, városunk támogatásra jogosult civil szervezeteinek listája pedig a www.szentes.hu/?page_id=4829 címen érhető el.

A rendelkező nyilatkozat adótitoknak minősül, különleges védelmet élvez, abba illetéktelen személy nem tekinthet be. A felajánlót hátrány nem érheti, semmilyen utólagos zaklatással nem kell számolnia.

Újdonság, hogy az egyházi 1 százalékról szóló idei nyilatkozatokat a NAV a következő években is figyelembe veszi, egész addig, míg a felajánló a rendelkezését vissza nem vonja, vagy nem jelöl meg másik egyházat kedvezményezettként. A civil kedvezményezett vagy a kiemelt költségvetési előirányzat számára viszont – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is évente kell megtenni a felajánlást.

A felajánlók dönthetnek a rendelkező nyilatkozaton arról is, hogy ha a civil kedvezményezett kéri, a NAV közölheti-e nevüket, címüket és e-mail-címüket. A kedvezményezett ezeket az adatokat kizárólag közhasznú tevékenységéhez használhatja 5 évig kapcsolatfelvételre, tájékoztatásra.

A nyilatkozatot az adózó csak személyesen teheti meg. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózótól.

Tímárné Staberecz Teréz

Egy hozzászólás “Májusban Ön is segíthet adója 1 + 1%-ával” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41436 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.