Ötezer diák feszül neki a nagy próbatételnek Csongrád Megyében

Ugyan országosan már május 4-én, pénteken, a magyar, mint idegen nyelv írásbelikkel, a horvát, a német, a román, a szerb és a szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik a tavaszi érettségi vizsgaidőszak, Szegeden és Csongrád megyében viszont csak a következő hét elején, május 7-én izgulhatnak először a maturálók, amikor hétfőn magyar nyelv és irodalomból adnak számot tudásukról.

Csongrád megye tizenegy településén összesen 5003-an tesznek majd érettségit a június 29-ig tartó vizsgaidőszakban; a legtöbben Szegeden, 3366-an. Hódmezővásárhelyen 510, Szentesen 430, Makón 361, Csongrádon 184 fiatal fut neki a közoktatásban töltött évek utolsó nagy próbatételének.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Jogi és Hatósági Főosztály Hatósági, Építésügyi és Oktatási Osztálya a megyében 51 intézményben szervez érettségi vizsgát. A diákok 73 tárgyból mérettetik meg magukat. Az 5003 jelentkező 18189 vizsgát tesz összesen.

Hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből maturálhatnak közép-vagy emelt szinten a diákok. Az írásbeli vizsgák május 28-án fejeződnek be. Emelt szinten 1927-en érettségiznek – ezt angol nyelvből, biológiából, történelemből és kémiából vállalták a legtöbben. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 14. között rendezik, a középszintű szóbeli vizsgákat június 18-tól 29-ig.

A választható tantárgyak között szerepel többek között a katolikus hittan, a dráma vagy a szépészet ismeret is. Utóbbiból 31-en vizsgáznak. Az újgörög és a román nyelvből egy-egy diák érettségizik Csongrád megyében – érdekesség, hogy egy tanuló németül tesz biológia érettségit.

A 2005-ben bevezetett kétszintű érettségi vizsgarendszer 28. időszakában 1183 helyszínen várhatóan mintegy 110 700-an adnak számot tudásukról Magyarországon.

Az oktatási intézményeken kívül a kormányhivataloknál is lehet érettségire jelentkezni. Ezzel a lehetőséggel a Pest Megyei Kormányhivatalnál éltek a legtöbben, a második a sorban a Csongrád Megyei Kormányhivatal, szám szerint 615 vizsgára jelentkezővel. A szegedi, magas érték annak köszönhető, hogy sok határon túli magyar, főleg vajdasági, itt kíván érettségit tenni, továbbtanulni.

Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.