Felújítanák a cintermet

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete rendkívüli ülésen fogadta el annak a pályázatnak a beadását, amely, 100%-os támogatási intenzitás mellett, tudna forrást biztosítani a helyi zsidó temető ravatalozójának felújítására.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány pályázati felhívására adja be pályázatát Szentes, 20 millió forintos támogatási igénnyel. Az európai kulturális örökség részét képező, Magyarország területén található, jórészt gondozatlan zsidó sírkertek, sírhelyek megmentését, mint kulturális örökség megóvását célozza ez a pályázat.
A szentesi zsidó temető tulajdonosa, a MAZSIHISZ Szentes Város Önkormányzata számára a támogatási kérelem benyújtáshoz megadta hozzájárulását, a képviselő-testületi ülésen képviselője, dr. Stern Sándor kijelentette, a temető fenntartásáról folyamatosan gondoskodnak, e tekintetben az önkormányzatot külön költség nem terheli.
A zsidó temető szertartásterme (cinterme), maga az épület Dobovszky József építész utolsó munkája, 1930-ban épült szecessziós stílusban. Felújításával olyan kulturális közösségi tér létesül, amely a zsidó kultúra megismertetése szempontjából, a helyi idegenforgalmi kínálat részét tudja képezni.

– dite –

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41437 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.