Panasznapot tart Csongrád megyében az alapvető jogok biztosa

Az alapvető jogok biztosa, Dr. Székely László 2018. június 5-én és 6-án Csongrád megyében folytatja a megyelátogatások és helyi panasznapok sorozatát. Az immár hagyományos kezdeményezés, a helyi panasznapok egyik fontos célja az, hogy az állampolgárok közvetlenül is kérhessék az alapvető jogok biztosának segítségét, amennyiben úgy látják, hogy valamely hatóság vagy közszolgáltató szerv sérelmet okozott nekik, és azt nem követte elfogadható megoldás.

Az ombudsmani tevékenység egyik tapasztalata, hogy nem mindenki tud panaszával a szokásos módokon (útmutató: http://www.ajbh.hu/panasz-benyujtasa) a Biztoshoz fordulni. Sokan nincsenek abban a helyzetben, hogy például e-mailben jelentsék be a panaszukat, másoknak gondot okoz a beadvány megfogalmazása (ezért a panaszbejelentésnek nincs formai előírása) és vannak, akik nem képesek vagy csak nehézségek árán tudnának személyesen is Budapestre utazni, hogy a Biztos hivatalában adják elő a sérelmeiket. Ezért az ombudsman munkatársaival együtt a megyeszékhelyeken panasznapokat tart, ahol sor kerülhet személyes találkozásra a panaszosokkal. A munkalátogatáson részt vesz dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak, valamint Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes is.

Az ombudsman kérésére a megye hét polgármesteri hivatalában 2018. április 25-én panaszládákat helyeztek el, amelyekben 2018. május 14-ig gyűjtik az állampolgári beadványokat. A levelek áttekintése után értesítik azokat, akiknek ügyében személyes meghallgatás is szükséges. A szegedi helyszínről és a meghallgatás időpontjáról írásbeli értesítést küldenek.

Az alapvető jogok biztosa a hatályos törvényi szabályozás értelmében nem tud segítségükre lenni akkor, ha

  • az ügyben nem merítették ki a rendelkezésre álló közigazgatási jogorvoslati lehetőségeket,
  • az ügy 1989. október 23-a előtt indult,
  • jogerős határozatát egy évnél régebben hozta meg a hatóság,
  • az ügy elbírálása ügyészi és bírói hatáskörbe tartozik.

Az alapvető jogok biztosának tevékenységéről, hatásköréről a www.ajbh.hu oldalon találnak további információt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.