Pozitív változás 2018-ban – Diákhitel törlesztés adómentes támogatása

2018. január 1-től a munkáltató adómentesen adhat támogatást a munkavállalója törlesztési szakaszban lévő diákhitelének visszafizetéséhez.

Ennek a pénzbeli támogatásnak az adómentes összege az előírt kötelező diákhitel törlesztő részletek mértékéig terjedhet, de maximum a minimálbér 20%-át adhatja adómentesen.
Ez az adómentes támogatás 2018-ban maximum 27.600 Ft lehet havonta.
A cafetéria keretében adómentesen nyújtható munkáltatói juttatás kizárólag a hallgatói hiteltartozás kötelező törlesztésére vehető igénybe.
A hitel törlesztés szüneteltetési időszakában nincs előírt kötelező törlesztő részlet, így a kedvezmény egyéb befizetésre, önkéntes előteljesítésre, előtörlesztésre nem vehető igénybe.
A diákhitel felmondását követően az eredeti hitelszerződés szerinti – az Szja törvényben is hivatkozott – kötelező havi törlesztő részlet helyébe a tartozás egyösszegű visszafizetése lép. Az erre az összegre a Diákhitel Központ által megadott részletfizetési engedélyben megjelölt havi fizetési kötelezettség nem minősül az eredeti hitelszerződés kötelező törlesztő részletének, így ebben az esetben sem vehető igénybe adómentesség.
A munkáltató a munkavállaló részére is, és közvetlenül a Diákhitel Központ Zrt. részére is átutalhatja a munkavállaló javára fizetett juttatás összegét. Az elszámolásnak ugyanakkor mindkét esetben feltétele az, hogy az utalás közlemény rovatában feltüntetésre kerüljön a hitelszerződés száma és a hitelfelvevő neve.
Lényeges, hogy a Ptk. 6:57§ (1) bekezdése értelmében ahhoz, hogy a munkáltató befizetést teljesítsen a hitelfelvevő javára, a hitelfelvevő hozzájárulása szükséges. A közvetlenül a munkáltató által teljesített befizetések elszámolása során a Diákhitel Központ úgy tekinti, hogy ezen teljesítéshez a hitelfelvevő hozzájárult.
A Diákhitel Központ akkor sem számít fel semmilyen plusz költséget ha a havi diákhitel törlesztés két részletben történik: az adómentes részét a munkáltató utalja és azt meghaladó részét a munkavállaló fizeti.
A Diákhitel Központ minden év december 15-ig írásban közli a hitelfelvevőkkel a következő évben érvényes havi törlesztő részlet összegét, ez az igazolás elegendő a munkáltatónak az adómentesen adható összeg igazolásához.
A munkáltatónak a diákhitelek aktuális törlesztő részleteit havonta kell megfizetni úgy, hogy azok az adott hónap 12-ig beérkezzenek a Diákhitel Központ számlájára.
Tímárné Staberecz Teréz
könyvvizsgáló

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.