Kamarai Vállalkozói és Gazdasági Fórum – Városfejlesztési vélemények ütköztek

Március 7-én – immár hagyományosnak tekinthető – fórumot szervezett az Iparkamara Szentes Térségi elnöksége az Aranykalász Étteremben.
A megjelent szép számú vállalkozó és a sajtó nagy érdeklődése közepette Farkas Sándor országgyűlési képviselő, képviselőjelölt, Szirbik Imre Szentes város polgármestere, Nemesi Pál a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke tisztelte meg a rendezvényt, elfogadva a felkérést.

Köszöntője után nyitó, vetített képes előadásában Horváth István az Iparkamara szentesi elnöke bemutatta azokat, az általa problémásnak tartott tényeket, melyek Szentes jelen helyzetét jellemzik, összevetve azt a környező települések tényeivel.
Kifogásolta, hogy Szentes többször szalasztott el lehetőséget az idegenforgalom, turizmus területén, és többek között e miatt is népessége 1970 óta 17,1 %-al, 5.802 fővel, csökkent, mialatt az erre nagy hangsúlyt helyező, korábban szintén megyeszékhely Gyuláé 1,8 %-kal, 561 fővel nőtt.
Feltette a kérdést a jelen lévő országgyűlési képviselőnek és polgármesternek, hogy mivel magyarázzák Szentes visszafogott fejlesztéseit az utóbbi négy év alatt. Amíg Makó közel 20 milliárd Ft-ot, Hódmezővásárhely több tíz milliárd forintot fejleszthet, addig Szentes alig 4 milliárdot. A majdnem csak fele népességű Csongrád is 7 milliárd forinttal rendelkezhet.

Hiányolta a 451-es, Kiskunfélegyházára vezető út több mint tíz éve ígérgetett felújítását, és azt, hogy Szentes nem tett meg mindent azért, hogy a már épülő M44-es út Kunszentmártont ne tőlünk 25 km-re, a várost északról kerülje meg, hanem a csak 15 km-re eső délről. Volt ugyanis egy ilyen változat is. Feszegette továbbá, hogy hol van az a Kunszentmártont keletről elkerülő út, melynek megépítését az M44-el egyidejűre ígérték, hogy ne kelljen Kunszentmártonon „átbőcörögve” eljutni az új M44-hez. Az ígéret ellenére eddig egyetlen kapavágás nem történt.
Vitaindító előadását azzal a sokkoló megállapítással zárta, hogy Szentes sajnos olyan közlekedési vákuumba került, ami jövője szempontjából végzetes lehet, ha nem talál kitörési pontot. A népesség csökkenés fel fog gyorsulni, ha nem lép a város. Két hatásos lépést lát lehetségesnek, az egyik a turizmus fejlesztés, a másik pedig az ipar fejlesztés.

Horváth István beszámolója.

A vitaindító meglehetősen megzavarta a felkért előadókat. Farkas Sándor közölte, hogy Ő egy egészen más prezentációval készült. Utána reagált az egyes felvetésekre. Egyetértett azzal, hogy Szentes valóban több turisztikai fejlesztési lehetőséget elszalasztott az elmúlt évtizedekben. A szentesi – a többi településhez viszonyítva alacsony – fejlesztések konkrét okára nem tért ki, helyette a néhány megvalósultat és várhatót említette, közötte kiemelten a Petőfi ügyét.
Az út fejlesztések elmaradását cáfolta. Kiemelte a Fábiáni út és a 45-ös út, valamint az elkerülő közelmúltban elvégzett felújítását és megerősítette, hogy a 451-es út felújítását tervezik. (Megj: Ezt ígérik 2008 óta.) Közölte, hogy az M44-es ügyében nem érzi magát illetékesnek, viszont szerinte is közlekedési vákuumba kerül Szentes. Ezután felsorolt több, nem szentesi vonatkozású útépítést (Tompahát, Baks, Csanytelek, stb.)
Szirbik Imre polgármester se tért ki az összességében alacsony fejlesztési költségvetés okára. Helyette felsorolta a kisebb megvalósuló terveket, a Petőfi színháztermének várható újjáépítését. Végezetül a más települések magasabb összegeire úgy reagált, hogy azok most csinálnak meg olyanokat, ami nekünk már megvan: pl. a szennyvíztisztító és a hulladék kezelés Csongrádon. Kifejtette, hogy nem mindenki tartja és tartotta fontosnak a városban a turisztika fejlesztését. Sok ember sok mindent, egymástól eltérő dolgot szeretne és a városvezetésnek mindig mérlegelnie kell.
Képviselő úr és Polgármester úr előadása után több hozzászóló tett fel kérdéseket, mondott véleményt, többségük a vitaindítóban felvetett problémák valódiságát erősítette és mielőbbi pozitív változtatást kért.

A rendezvény vállalkozói fórum melletti másik témája a kamara beszámolója lett volna a 2017. évi munkájáról.
Ez módosult, mert Nemesi Pál kamarai elnök is kapcsolódott az előtte szólókhoz. Arra próbálta a hangsúlyt helyezni, hogy jó lenne minél előbb helyreállítani a helyi kamarai szervezet és a képviselő-testület között korábban meglévő konstruktív munkakapcsolatot.
Miután Képviselő úr és Polgármester úr más programra hivatkozva távoztak, velük együtt a megjelentek mintegy fele is elment. Így Horváth István szentesi térségi kamarai munkáról szóló beszámolóját már csak a legkitartóbbak hallgatták meg.
A rendezvény betöltötte-e szerepét? Annyiban igen, hogy volt mód a városunk
fejlődéséről alkotott vélemények összevetésére. Hogy hoz-e előrelépést, az a jövő zenéje!

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41425 online lapszámunk 3. oldalán.

V.V.
(Fotó: dt.)

A rovat a PÁLMÁSOK SZÖVETSÉGE megbízásából készült.
„LEGYEN A PÁLMA MINDENKIÉ!”

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.