Az egészségügyi világnapon a betegségek megelőzéséért – Két helyszínen is várják az érdeklődőket az egészségvédő szakemberek

70 évvel ezelőtt, 1948. április 7-én alakult meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO, amely évfordulóra minden évben az Egészségügyi Világnappal emlékeznek. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálya két helyszínen készül programokkal, mindkét helyen a világnap létrejöttének jegyében olyan betegségek megelőzésére hívják fel a figyelmet, amelyek megelőzése, kialakulása, terjedése, gyógyítása jelentősen könnyíthető megfelelő tájékoztatással.

Ezen a napon Kiskundorozsmán Egészségnapot tartanak a Petőfi Sándor Művelődési Házban 9 és 13 óra között, ahol rizikószűrésekkel várják a hivatal munkatársai az érdeklődőket. A mérések ismeretében az egészséges életmód érdekében tanácsokat adnak a szakemberek, de lehetőség lesz az emlő önvizsgálatának modellen történő betanulására is. A Kisebbségek Házában (Osztrovszky utca 6.) 13 és 20 óra között Nemzetiségek Egészségnapján pedig a testmozgás szerepe az energiaegyensúly és a lelki egészség fenntartásában lesz a központi téma. Itt interaktív, vetítéses egészségfejlesztési előadással, általános állapotfelméréssel vesznek részt a Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásával közös rendezvényen.

Nem véletlenül helyezik erre a hangsúlyt a főosztály munkatársai. Csongrád megyében ugyanis a keringési rendszer betegségei és a daganatos betegségek okozta halálozás együtt a halálozások kb. háromnegyedéért felel a teljes lakosság körében. mindkét fő halálok megelőzéséért mi magunk is sokat tehetünk.

Bár a keringési rendszer betegségei miatt bekövetkező halálok esetszámaiban évek óta csökkenő tendencia mutatkozik hazánkban, de nemzetközi összehasonlításban, 42 ország közül Magyarország a 35. helyen áll. A halálesetek számát leginkább a 80 év felettiek adatai növelik meg, de már a munkavállalói korúak (15-64 évesek) esetszámai és még inkább az aktív nyugdíjas korúak (65-79 évesek) adatai is mutatják, hogy nagyobb szerepet kell, hogy kapjon a keringési rendszer betegségeinek megelőzése. Csongrád megye a keringési rendszer betegségei okozta halálozás viszonylatában sok éve jobbnak mondható az országos szinthez képest.

Mára már köztudott, hogy az egészség megtartása, a betegségek megelőzése terén vannak ártalmas tényezők, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a magas testsúly, a mozgásszegény, hajszolt, stresszel teli életmód. Ezzel szemben ismernünk és alkalmaznunk kell a védő életmódbeli faktorokat is, mint az optimális testsúly élethosszig való fenntartása, az egészséges táplálkozás, életmód sportok rendszeres űzése, egyéb mozgás illetve edzés a friss levegőn, a kellő mennyiségű (napi 7 óra) pihentető alvás biztosítása és a stressz kerülése, vagy legalább kezelése. Mindezeken túl érdemes – a családban előforduló betegségeket is szem előtt tartva – vérnyomásunkat háziorvosunknál vagy akár otthon időnként, illetve ha szükséges, később rendszeresen ellenőrizni.

A szakemberek ezúttal is felhívják a figyelmet arra, hogy a szívproblémákkal kapcsolatos halálozások több mint felét teszik ki a hirtelen szívleállásos esetek.  A szívinfarktusnak (heveny szívizomelhalás) vannak korai figyelmeztető jelei.

1.) Fájdalom a mellkas közepén, a szegycsont táján vagy az egész mellkasban.

2.) A fájdalom kisugározhat egyik vagy mindkét karba, esetleg a nyakba, az állba egyik vagy mindkét oldalon.

3.) A fájdalom jelentkezhet a has felső részében, a gyomor tájékán vagy a mellkas alsó részében, de hátfájdalom is lehet a szívinfarktus egyetlen jele. A fájdalmat hányinger és hányás kísérheti.

4.) A fenti tünetek kombinálódhatnak.

5.) A fájdalom időtartama változik néhány perctől néhány óráig.

6.) A fájdalom ismétlődhet perceken, órákon, napokon át.

A fenti tünetek észlelésekor ne hezitáljon! Hívja a mentőket! (104) Értesítse orvosát!

A gyors cselekvés életet ment. Minél hamarabb ér a kórházba, annál nagyobb része menthető meg a szívizomnak, annál jobb a túlélési arány.

Az úgynevezett hirtelen szívhalál esetén rendkívüli segítség lehet az, ha van a közelben egy személy, aki elsajátította és képes alkalmazni az újraélesztés technikáját.

Nagy segítséget jelent az is, ha van hozzáférhető félautomata defibrillátor készülék, amit laikusok is tudnak használni.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal honlapján www.csmkh.hu megtalálható a Csongrád megyei defibrillátor térkép, melyen jelölve vannak a megyénkben rendelkezésre álló félautomata defibrillátor készülékek.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.