Ha könnyen járja a tű a sonkát, készre főtt… – Tóni bácsi tanácsai húsvétra

A Derekegyházi Húsvágó és Feldolgozó Üzem mintaboltjai teljes húsvéti kínálatukkal állnak a vásárlók rendelkezésére. Változatlan nyitva tartással, friss, kiváló minőségű áruval és sok hasznos tanáccsal segítik a boltok munkatársai a családok felkészülését az ünnepre.

A Rákóczi utcai piacnál lévő mintaboltban Szűcs Antal a beszélgetőtársam, aki elmondja, hogy 25-én vasárnap 11.00 óráig fogad nagyobb tételű rendelést marka- és birkahúsra.  A kocsonyába valók (füstölt és nem füstölt) kedden, 27-én még biztosan beszerezhetőek, érdemes lesz erre a dátumra is figyelni.
A derekegyházi vágóhídon készült sonkák hagyományos eljárással készültek, ami azt jelenti, hogy a kisebbek 4 hétig, a nagyok 6-8 hétig sóban érleltek, majd keményfa fűrészporral füstölték őket. A 8-9 kilós parasztsonkák félbevágva is kaphatók, mutatja a hentesmester, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy most akciós a malachús, 595 Ft/kg áron vásárolhatnak belőle. Különösen ajánlja sültnek az ünnepi asztalra. Ünnepi termék a lángolt kolbász is, amelyet sokan szívesen főznek a sonka, tojás és húsvéti kalács mellé.
Szűcs Antal, sokak Tóni bácsija a következőkre hívja fel a figyelmet: a vágóhídon készült valódi sonkákat főzés előtt 24 órával be kell áztatni, hogy a felesleges só mennyiség távozzon a sonkából. Célszerű – mondja – az első főzőlevet leönteni, és új lében főzni készre. Ezek a sonkák a forrástól számítva 3-4,5 óra alatt készülnek el, azonban a legkönnyebben tűpróbával állapíthatjuk meg, hogy megfőtt-e a sonkánk. Ha a tű a húst könnyen járja, nyugodtan elzárhatjuk alatta a lángot! S még egy hasznos tanács a hálós sonkákhoz: A főtt sonkát hagyjuk saját levében kihűlni! Így nem ragad a háló a húsba, szépen, esztétikusan tudunk tőle megszabadulni, és tudjuk a sonkánkat tálalni.
Nagyszombaton 11 óráig lesz nyitva a Szentes, Rákóczi Ferenc utcai mintabolt. A távolabbi településeken élő vásárlók Csongrádon a Platán mellett, Szegeden a Mars téri piac vásárcsarnokában és Kecskeméten a Vásárcsarnokban találják meg a derekegyházi vágóhíd kiváló termékeit.
Minden régi és új vásárlónak örömteli ünnepi készülődést, áldott húsvéti ünnepeket kívánnak a vágóhíd és a mintaboltok munkatársai.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.