Jeges vízben merültek

A kiképzési terv szerint januárban úgynevezett jég alá merülést hajtottak volna végre a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred munkabúvárai, azonban az akkori tavaszias időjárás miatt erre nem volt lehetőségük. A március eleji kemény fagyok azonban lehetővé tették az elmaradt kiképzés pótlását.

Márton Róbert főtörzsőrmester, az alakulat búvárkiképzője elmondta: azon huszonöt év alatt, amióta a műszaki búvároknál szolgál, még soha nem hajtottak végre ilyen bonyolult és összetett kiképzést. A három hét alatt mindenféle időjárási elemmel volt dolguk a hóeséstől a jeges esőig, a fagyoktól az olvadásig.

A sisakos búvárfelkészítésen a műszaki ezred katonái mellett részt vettek még az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvárai is, akik az első hét védett vízi merülései után a szentesi tiszai gyakorlótéren, valamint a Mályi-tóban gyakorolták be a víz alatti búvárfelszerelések és eszközök használatát. Különösen bonyolulttá tette a búvárok feladatát, hogy idén először ezt a tevékenységet jég alatt kellett elvégezniük.

A felszíni szolgálat, vagyis a külső segítők feladata sem volt egyszerű. A változékony időjárási viszonyok miatt egy hét alatt három léket is kellett vágniuk, továbbá biztosítaniuk kellett az olvadó jég fölött a hidraulikus eszközök működését is.

Fotó: Baranyai István őrnagy
Szöveg: Csordásné Nehéz Zsuzsanna százados

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.