PTSZ-szel földön, vízen…

Szentesen, a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél a napokban megkezdődött a PTSZ-M típusú közepes, lánctalpas úszó gépkocsik nehézgépkezelői tanfolyamának gyakorlati része.

A hathetes tanfolyam során a résztvevők elsajátítják mindazokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek a lánctalpas technikai eszköz kezeléséhez szükségesek.

A PTSZ-M közepes, lánctalpas úszógépkocsi olyan különleges jármű, amely képes különböző vízi akadályok leküzdésére, miközben rendkívüli teherbírása miatt alkalmas lövegek, kerekes és lánctalpas tüzérségi vontatók, páncélozott szállítójárművek és gépkocsik, valamint emberek szállítására vízen 10 tonna összsúlyig. Ezért ez a jármű katasztrófavédelmi helyzetben egyaránt alkalmazható szárazföldön és vízen.

A Magyar Honvédség hét alakulatától érkezett leendő gépkezelők a hékédi gyakorlótéren gyakorolták a szárazföldi vezetést, ezt követően pedig – a tiszai gyakorlótéren – a vízi vezetéssel ismerkedtek. Itt elsőként megtanulták a vízbehajtás és a vízből történő kijövetel fogásait, majd ezek után megismerkedtek a csörlőzéssel, azaz az önmentés mozzanataival.

Miután mindezeket biztonsággal végre tudták hajtani, következhetett a málházás, vagyis a vízen való szállítási feladatok begyakorlása.

Csordásné Nehéz Zsuzsanna szds.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.