Izraeli vendégek a 2.sz. klubban

Február 23-án érkezett, március 1-én tért haza Hof Ashkelonba Maozia Segal a helyi szociális szakember, jegyző és Slomo Natan mezőgazdasági szaktanácsadó, akik a település polgármestere társaságában időztek városunkban.

Itt tartózkodásuk alatt Szentes adottságaival ismerkedtek, emellett látogatást tettek Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Szikszón, Lakiteleken is. Az egyhetes programról a február 28-án tartott sajtótájékoztatón Maozia Segal azt mondta: Örvendetes volt látni, hogy a zsinagógákat és más építészeti értékeket a magyarok gondozzák, rendben tartják. A maga részéről nagyon fontos értéknek tartja a vallást és az emberek közötti jó kapcsolatot.

A vendéglátó Szirbik Imre polgármester felidézte a két település 1998-ra visszanyúló kapcsolatának kezdetét, amikor Krausz György meghívására utazhatott el a jeruzsálemi jubileumi ünnepségre. 1998 őszén már a szentesi zsinagóga avatásán itt volt Hof Ashkelon akkori polgármestere. Ezután pörögtek fel a testvérvárosi kapcsolathoz vezető események – fogalmazott. A két város szociális szakemberei már korábban is ismerkedtek, tapasztalatokat cseréltek. Az izraeli város szociális helyzetét nagyban meghatározzák a háborús konfliktusok következményei, ezért alapvetően más, mint a miénk.
Maozia Segal nyugtázta, az eddigi látogatások során sokat tanultak a szentesi szociális szakemberektől, át is vettek jó gyakorlatokat, problémamegoldó technikákat.

Torday Henrietta marketing referens köszönti a megjelenteket.

-Növekszik, s már – mintegy kapu – úgy fogadja a helyi embereket az a két fa, amit a szentesiekkel együtt ültettek el, a barátság emlékére.  Maozia hozzá tette: immár negyedik alkalommal jár Szentesen, szereti az embereket, jó itt lenni és nagy örömmel látják vendégül ők is a szentesieket.

Dr. Chomiak Waldemar, a Szentesi Képviselő-testület Szociális Bizottságának elnöke örömmel nyugtázta, hogy az izraeliek példaként tekintenek a szentesi szociális ellátó rendszer működésére. Kiemelte, két állami kitüntetés is bizonyítja a szakterület kiemelkedő tevékenységét, így nemrégiben a Családsegítő Központ és a Hajléktalan Segítő Központ is elismerést kapott. Ezúton is megköszönte a szakemberek munkáját és a vendégekkel további gyümölcsöző jó kapcsolatot kívánt.

A testvérvárosi látogatás eredményeként megállapodás született arról, hogy tovább folytatódnak a szociális szakember cserék a két település között.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Képen fent: balról – Szirbik Imre, Slomo Natan, Erdős Péter, Maozia Segal, dr. Chomiak Waldemar, Lencséné Szalontai Mária.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.