Fontos határidő közeleg az egyéni vállalkozóknak

Az egyéni vállalkozóknak 2018. február 26-ig kell a 2017. évi jövedelmi vagy bevételi adatokról számot adni a bevallásában.

Változás, hogy az Áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek és az Áfás őstermelőknek 2018. május 22-ig kell a bevallásuknak eleget tenni. Abban az esetben, ha a magánszemély az egyéni vállalkozása mellett őstermelői vagy más önálló tevékenységet is folytat (pl. ingatlan bérbeadás), akkor a bevallási határidő 2018. február 26.
Bővült az szja bevallás elkészítési lehetőségek tárháza az egyéni vállalkozók számára, idéntől már ők is használhatják az általános nyomtatványkitöltő program helyett (ÁNYK) az egyszerűbb, letöltést nem igénylő, webes kitöltő felületet (WebNYK), amely felületen teljesíthetik az adófizetési kötelezettségüket is.
Azokra nem vonatkozik a 2018. február 26-i határidő, akik 2017-ben megszüntették, vagy az év egy részében – de még december 31-én is – bejelentetten szüneteltették egyéni vállalkozásukat. Nekik 2018. május 22-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, és mindenképpen ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is (0-ás adattartalommal is be kell adni).
Azoknak az egyéni vállalkozóknak pedig, akik az elmúlt év egészében, bejelentetten szüneteltették a tevékenységüket és nem volt más jogviszonya miatt adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.
A 2018. február 26-i bevallási és befizetési határidő az Evás és Katás egyéni vállalkozókra is vonatkozik. Az éves elszámolást az Eva-alanyoknál a 1743-as, a Kata hatálya alá tartozóknak pedig a bevételi nyilatkozatot a 17KATA nyomtatványon kell benyújtaniuk.
Az Evásoknál az adó mértéke a pozitív adóalap 37 százaléka. Ha az adóalany bevétele és az összes bevételt növelő összege együttesen meghaladja az adóalanyiság választására jogosító értékhatárt (30 millió Ft), akkor az értékhatárt meghaladó rész után az eva mértéke 50%.
A Katás vállalkozásoknak az adóévben megszerzett bevételéről, valamint a rá vonatkozó bevételi értékhatár (éves-időarányosítandó -12 millió Ft) túllépése esetén a 40% adót is meg kell állapítania és a bevallás határidejéig kell megfizetnie. A Katásnak egyéni vállalkozói jogállására tekintettel nem kell Szja bevallást benyújtania, de ha a korábban érvényesített feltételektől függő kedvezmények (pl. fejlesztési tartalék) miatt adófizetési kötelezettsége van, akkor azt a Szja bevallásban kell szerepeltetnie.
Ha a Katás egyéni vállalkozó ugyanattól a gazdasági partnerétől 1 millió Ft-nál nagyobb összegű bevételt szerzett tavaly, akkor ezt jeleznie kell a 17KATA nyomtatványon. Az adatszolgáltatás a külföldi megrendelőt is érinti, de ez a bejelentés nem vonatkozik arra az esetre, ha a bevétel magánszemélytől származik.
A pénzfogalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót.
Változás 2018. január 1-től: a NAV kérelemre legfeljebb 500 ezer Ft összegű adótartozásra évente egy alkalommal legfeljebb 12 havi részletfizetést tesz lehetővé az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek, az adószámos magánszemélyeknek és a vállalkozói tevékenységet nem folytató magánszemélyeknek. A részletfizetést a NAV automatikusan teszi lehetővé, kizárólag a kérelem benyújtásának jogszerűségét vizsgálja, a fizetési nehézséget nem kell bizonyítani.

Tímárné Staberecz Teréz
könyvvizsgáló

 

A rovat a Pálmások Szövetsége megbízásából készült.
LEGYEN A PÁLMA MINDENKIÉ!

Egy hozzászólás “Fontos határidő közeleg az egyéni vállalkozóknak” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41416 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.