Szabó Zoltán Ferenc lemondott a Kinizsi SZITE-ben betöltött elnöki posztjáról

Szabó Zoltán Ferenc, a Jobbik szentesi országgyűlési képviselő-jelöltje, önkormányzati képviselője, a Kinizsi SZITE elnökségéről lemondott, jelentette be a február 7-én délután tartott sajtótájékoztatóján.

Ez alkalommal részletesen idézte fel a sportegyesület élén eltöltött idő legfontosabb történéseit, a három helyi futball klub egyesülését megelőző időszaktól napjainkig. Részletesen kitért a TAO támogatások gyűjtésében vállalt szerepére. Elmondta, hogy a működési támogatásokhoz 10% önrészt kellett biztosítani, míg a beruházások esetében ez 30%-ot tesz ki. A műfüves labdarúgó pálya, valamint a Pusztai László Sporttelep egyéb fejlesztéseinek előmozdítása érdekében mintegy 300 millió forint forrást sikerült összegyűjtenie az évek során, beleérte a most készülő Labdarúgó Klubház építkezéseit is.

A Kinizsi SZITE egyesülést követő új elnöksége 9 fővel 2015. márciusban alakult, mely társadalmi megbízatású elnökévé választotta Szabó Zoltán Ferencet, aki úgy fogalmazott, hogy az egyesületben jó társaság, a vezetésben is jó légkör volt jellemző, egészen mostanáig. Mind az MLSZ, mind a megyei szövetség, támogató partnerként viszonyult az egyesület kezdeményezéseihez, pályázataihoz.
Örömmel nyugtázta, hogy szentesi cég végezhette a klubház beruházás első ütemét. Problémát jelentett az építkezés során, hogy 15 méter mélységben találtak csak szilárd talajt, ún. dugóalapozással tudtak haladni. Az első pályázati évben 23 milliós kölcsönt kellett igényelni az önkormányzattól, amelyet időben visszafizettek. Az építkezés 2016. évben befejeződött, a pályázati elszámolás rendben megtörtént. Majd következett a második ütem indítása, amihez 85 millió forintot kellett összegyűjteni.

Napjainkban a bajnoki szezon a félidejében van, és a beruházásokkal június végéig kell elkészülni. Rendezni kellett az Aranylabda Alapítvány kuratóriumi tisztségeit is. Az utóbbi időszakban 40 millió forint TAO támogatást és 150 ezer forint szponzori hozzájárulást sikerült intéznie. A január 16. rendkívüli elnökségi ülés személyi kérdésekről is döntött, aminek egyfajta párbaj lett a hozadéka, amelynek következében lemondott elnöki posztjáról, s követte őt az egyesület gazdasági vezetője is. Az elnökségre nehezedő politikai nyomás véleménye szerint hátráltatja a szakmai munkát, melynek következményeként a Kinizsi gyengülhet, míg más konkurens sportegyesületek csapatai pedig erősödhetnek. Mivel a klubház a város tulajdona, és az is marad, akkora súlyt nem képeznek az egyesület ügyei, amelyekből érdemes – az egyesület életét nehezítve – vitás kérdéseket generálni.

Kérdésre azt mondta: nem éli meg kudarcként az állítólagos leváltását, egyébiránt önszántából mondott le az elnöki posztról éppen azért, hogy a 180 fiatal labdarúgót számláló egyesület érdekei ne sérüljenek, az utánpótlást nevelő munkára, a bajnokságok menetére ne vetítsen hátrányt az elnökségen belüli ellenségeskedés, az országgyűlési képviselő-jelöltségéből adódó politikai felhangok. Úgy érzi, maximálisan teljesítette a vállalásait, a legjobb tudása szerint állt helyt mind a fejlesztésekhez szükséges, mind a sportegyesület működtetését szolgáló források megteremtésében. Az egyesület tevékenységét a jövőben is hajlandó segíteni, a lehetőségeihez mérten támogatni.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.