Pártkontroll Pol Pot megyében – Vetélkedő a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából

A Csongrád Megyei Kormányhivatal vetélkedőt hirdet a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Csongrád megyei középfokú oktatási intézményekben tanuló 14-19 év közötti diákok számára. A helytörténetet középpontba helyező vetélkedő célja, hogy a fiatal korosztály jobban megismerje lakhelyének, megyéjének 1944 és 1989 közötti múltját.

A vetélkedő időpontja: 2018. február 22. 14 óra, helyszíne a Csongrád Megyei Kormányhivatal nagyterme (Szeged, Rákóczi tér 1.).

A kreatív feladatokat háromfős zsűri értékeli, amelynek tagjai:

 

  • dr. Medgyesi Konstantin történész, a Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese,
  • dr. Miklós Péter történész, főiskolai docens, az Emlékpont intézményvezetője,
  • Tóth Marcell történelemtanár, az MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport tagja.

 

A verseny győztesei budapesti kiránduláson vehetnek részt, a Terror Háza Múzeumba és az Országgyűlési Múzeumba látogathatnak el.

A megmérettetésre háromfős csapatokat várnak a szervezők. Jelentkezni 2018. február 19-ig, az első forduló feladatainak leadásával lehet a partkontroll@gmail.com címen. Az elküldött e-mailben a csapatok tüntessék fel: a csapattagok nevét, osztályát, az intézményt és a felkészítő tanár nevét.

A verseny menete:

Az első fordulóban a csapatoknak iskolájuk településének múltjában kell elmélyedniük. Önállóan fel kell keresniük intézményük közelében egy 1956-os emlékművet, vagy egy olyan ikonikus helyet, amely az 1956-os forradalom helyi eseményeihez köthető. A látogatást olyan fényképpel szükséges dokumentálniuk, amelyen minden csapattag szerepel, valamint egy maximum 4000 karakter hosszúságú szöveget is mellékelniük kell, amelyben leírják, mit üzen számukra az adott szobor, emléktábla, helyszín, hogyan tekintenek a több mint hatvan évvel ezelőtt azon a településen élt elődeikre. Munkájukhoz segítséget jelenthet a helytörténeti kiadványok mellett az alábbi kötet:

Miklós Péter Szikra, láng, hamu. Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc. Csongrád megyei emlékezete. Csongrád Megyei Önkormányzat, Szeged, 2016.

A második forduló helyszíne a Csongrád Megyei Kormányhivatal nagyterme,  és a „Pártkontroll – A szocialista közigazgatás Csongrád megyében” című tárlat. Az itteni versenyfeladatok Szeged múltjához kötődnek, a sikeres megoldáshoz Ifj. Komócsin Mihály egykori megyei párttitkár irodáján keresztül vezet az út…

A feladatok megoldására való felkészüléshez az alábbi munkákat ajánljuk:

Blazovich László: Szeged rövid története. Szeged, 2007 (második javított, bővített kiadás) 187-205. o. Elérhető: http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/digitalis/szrt/kitekintes.html (A 20. század második felének rövid történeti vázlata (kitekintés) / 1. Köztörténet 2. A városkép alakulása 1950 után. 3. A város társadalma)

Borhegyi Péter, Bódy Zsombor, Kojanitz László: Történelem 12. Kísérleti tankönyvek, 2016. 59-88, 125-157. o. Elérhető: https://player.nkp.hu/play/209837/false/undefined

Kiállítás a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületében. Elérhető: http://www.csmkh.hu/hu/partkontroll-emlekszoba

Bővebb információt a vetélkedőről a partkontroll@gmail.com címen kaphatnak az érdeklődők!

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

(Képen: Komócsin szobabelső.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.