Adomány a múzeumnak

Mini kamarakiállítás formájában mutatta ma be a Koszta József Múzeum azokat a Kováts Károly (1875-1945) festményeket, amelyeket Bálint Csilla adományozott Szentesnek.

Öt, a művész családját ábrázoló festmény közül egy a művész újabb, idős kori önarcképe 1924-ből, egy a feleségéről, Szeremley Csáki Emmáról festett portré 1929-ből, valamint lánya, Kováts Gertrúd (Gerti) portréja, egy színes ceruza rajz és őt gyermekként ábrázoló grafika.

A képeket megköszönve az adományozás kultúrájáról, hagyományairól beszélt dr. Béres Mária igazgatónő. Az adományozó Bálint Csilla, aki P. Debrenti Piroska (1926-2016) rádiós hírolvasó bemondó lánya, szólt arról, hogy édesanyja és a Kováts család budapesti József utcai otthona szomszédos volt egymással, így formálódott életre szóló barátság, sőt rokoni kapcsolat a két család között, s kerültek a képek a tulajdonukba. Édesanyja halála után azonban úgy döntött a család, hogy a képeket a szentesi múzeumnak adományozzák. Ezzel az alkotóról ismertté vált önarcképek száma is ötre gyarapodott. A művész, felesége portréján, aki 1944-ben hunyt el, barokkos búcsúüzenetet helyezett el, 1902-ben kötött házasságuk csodaszép örök titkát zárta le ezzel.

A képeket Fazekas Gyöngyi restaurátor folyamatosan hozza rendbe, azok alapos tisztítás és konzerválás után kerültek a közönség elé.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.