Könyvek a karácsonyi könyvvásárról

Az idei karácsonyi könyvvásárra megjelent közel 2000 könyvcím közül igen nehéz csak egy-két könyvet kiemelni. E széles választékból először

Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés című kötetét szeretném ajánlani.
A Szegváron született író első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta.
Vajon a család jelentheti-e nekünk az otthont az időben, vagy minden alkalommal újra meg kell küzdenünk ezért az otthonosságért? Grecsó Krisztián történetei legszemélyesebb emlékeinket idézhetik fel: a nagymamákkal töltött nyarakat, a szabálytalan karácsonyestéket, az önálló élet első bizonytalan lépéseit, a hosszú vágyakozásokat és a rövid találkozásokat. A szerzővel ismerős terepen barangolhatunk, mégis minden más. A falu és város közötti kulturális váltások megélése, a helyekhez és helyzetekhez való visszatérés ambivalenciája most is ott van az írásokban, de mindent közelről látunk, így a történetek egyszerre komikusak és drámaiak. A Harminc év napsütés olyan, mint egy varázslatos kalendárium, benne a generációk közötti kommunikáció lehetőségei és lehetetlenségei, a velünk élő múlt kiismerhetetlen történetei.

Illusztráció.

A következő könyv Ken Follett brit író történelmi kalandregénye, címe A tűzoszlop – A Kinsbridge- trilógia III. kötete. A 16. századi Európában dúl a vallási küzdelem, Spanyolországban és a Németalföldön az inkvizíció tűzzel, vassal írtja a Svájcból terjedő protestáns hitet, Párizsban a Guise hercegek a Szent Bertalan-éjen számolnak le a kálvinistákkal. Az egykor pompázatos kingsbridge-i katedrálisban viszont fehérre meszelték a falakat, és fehér galléros sötétszürke ruhában tartják istentiszteleteiket a szintén vakbuzgó puritánok.
A trilógia előző részeihez hasonlóan az izgalmas, pergő cselekményen keresztül megelevenedik a 16. századi Anglia élete, de Ken Follett kitágítja a színteret: izgalmas történetek játszódnak Spanyolországban, Franciaországban és a Németalföldön is.
Boldog, sikerekben gazdag újévet, jó olvasást kívánunk kedves Olvasóinknak!
Lantos Eszter

Egy hozzászólás “Könyvek a karácsonyi könyvvásárról” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41401 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.