Szirbik Imre polgármester nyugodt évre számít – Szentes fejlesztései 2018-ban

Két év fordulóján mindenki összegez, a városvezető is. Szirbik Imre polgármestert kértük a 2017-es év rövid értékelésére, valamint az újesztendő legjelentősebb feladatainak ismertetésére.

– Polgármester Úr! Az elmúlt évben történt Önnel olyan sztori, amelyet szívesen megosztana velünk?
– Hogyne, több is. Inkább egy személyes történetet mondanék el. Többször módosította a képviselő-testület a költségvetését olyan célok eléréséért, amelyekhez finanszírozást tudott biztosítani. A leglátványosabb a város ünnepi kivilágítása, amely a lakosság egyöntetű megelégedésére szolgált. Amikor édesanyámnak megmutattam, ő 95 évesen azt mondta: „Kisfiam nekem ez volt a karácsonyi ajándék! Ez meseváros, olyan, mint gyerekkoromban, amikor a tündérmeséket mesélték el.”
– Költségvetésünk 2017-ben a tervezettnek megfelelően alakult, vagy sikerült a terveket túlszárnyalni?
– Kiegyensúlyozott, nyugodt költségvetési évünk volt. Követtük azt a sok éves tendenciát, hogy addig nyújtózkodtunk, ameddig a takarónk ért. Tudtuk azonban növelni is a takarót és megvalósítottunk olyan célokat, amelyek a tervezés időszakában még pénzügyileg nem voltak alátámasztva – mondta.
– Nagy pozitívuma a költségvetésnek, és egyben dicséret illeti a munkatársakat, hogy ez a város minden kötelezettségét időben teljesíteni tudta. Persze tudják azt sokan rólunk, hogy nehéz tárgyalópartnerek vagyunk, körömszakadtáig küzdünk a város érdekeiért, ám amikor kimondtuk a döntő szót, a partnereink tudhatják, ha ők teljesítenek, a város is teljesíteni fog.
Szirbik Imre így folytatta: komoly pozitívuma volt a költségvetésnek továbbá az, hogy a közszférában dolgozóknak, akiknek 10 éve nem volt béremelés, jövedelem kiegészítést tudtunk biztosítani, s ezt a 2018 évi költségvetésben is meg kívánjuk tenni. Azonban az lenne az igazi megoldás, ha az országos bértáblában elmozdulás történne. Minden intézményünk biztonságosan, naprakészen működött 2017-ben is, úgy a személyi, mind a tárgyi feltételek tekintetében.
– Milyen évet zártunk a fejlesztések terén?
– Hullámzó év volt, hiszen 2017 év őszén már kivitelezésekre készültünk. Azonban a döntések húzódtak, majdnem karácsony előtt kaptuk meg a pozitív döntésekről szóló határozatokat. Féléves csúszásban vagyunk. A kivitelezések 2018 nagy feladatai lesznek. 2017 attrakciója nyilván a Petőfi volt.
– Ha már Petőfi, a színház beruházás legközelebbi állomásáról mit lehet elmondani?
– Karácsony előtt kaptuk meg a levelet, hogy a pozitív döntést minden fórumon jóváhagyták, a támogatási szerződés megkötése folyamatban van. A Területi Operatív Programból rendelkezésre álló forrás nagyon szűkös, a színvonalas kialakításhoz sem elegendő. Előrehaladott kormányzati egyeztetések vannak a forrás kiegészítés érdekében, ill. olyan forrásokra, amelyek a belső homlokzat, tetőhéjazat kialakítását szolgálnák. Ha ezek a kormányzati döntések megszületnek február végéig, akkor egy közbeszerzést lehet kiírni a teljes tevékenységre.
A TOP-os munkálatok közbeszerzés előkészítése zajlik, a műszaki ellenőr megtalálása és az ún. tender dokumentációk benyújtása következik. Egy remélhetőleg gyors közbeszerzés után a nyáron megkezdődhetnek a kivitelezések. Az épületben döntően belső munkák lesznek, télen is lehet majd dolgozni, vagyis a színházterem és a két szalon kialakítására sor kerülhet.
– Tekintsük át, melyek a további áthúzódó beruházásaink, s az azokkal járó feladatok.
– A Városi Szolgáltató Kft-n belül működő Városfejlesztési csoportnak a következő hetekben meg kell találni minden munka műszaki ellenőrét, akinek az a feladata, hogy a terveket áttekintse abból a szempontból, hogy a közbeszerzésnél „pontosan” megmondjuk, mit várunk el a kivitelezőtől. Egy műszakilag jól előkészített kivitelezési kiírás rengeteg későbbi vitát előz meg. Pl. a Kiss Zsigmond utcai kerékpárút fákat fog érinteni. Ha építünk egy szélesebb, hosszú távú megoldást, annak a fasor az ára. Ültethetünk új fasort, amely 8-10 év múlva gyermekeinknek, unokáinknak lesz szép, vagy az egyébként már beteg fasor megtartásával, szűkített parkolási lehetőségekkel teremtünk további egyensúlytalanságot. Közös bölcsességünk lesz a döntés.
– A Zöld Város programban a liget rekonstrukció az Eszperantó híd újjáépítésével, a Hősök Erdeje a belső futópályával és játszótérrel és a Somogyi Béla utcai üres területen egy pihenő központ kialakítása vár ránk 2018-ban. A kerékpárút program is három részből áll, egyik az imént említett Kiss Zsigmond utcai kerékpárút kialakítása, a másik a tiszai kerékpárút a strandhoz, a harmadik az Ipartelepi út sarkától a TV toronyig a Vásárhelyi út mellett építendő kerékpárút. Újonnan induló beruházás a már említett Petőfi, és az Ipari park fejlesztésében három út, a Bese László utca, a Bolgárkertész utca kinyitása a Kunszentmártoni útra, valamint a Hadzsy útról a Hungerit beruházásához a két temető között kialakítandó út. A Hungerit a nyáron megkezdi beruházását, amellyel 300 munkahelyet hoz létre. Ez az út lehetővé teszi, hogy a cég forgalma a város lakott területeit megkerülve történjen. S már tudjuk, hogy a Rákóczi utcai piacon a piaccsarnok létesítésére is megszületett a támogatási döntés.
– 2018 várhatóan hoz-e a lakosságot is érintő változásokat?
– Remélem, hogy nem lesznek ilyen változások, hiszen választási év van, ami óhatatlanul feszültebb viszonyt jelent a politikai erők között. Szeretném, ha ez a testületi ülés termein kívül tudna maradni. Remélem, hogy a testület meg tudja őrizni a higgadt gondolkodását, ami eddig meg volt. A ciklus elején sokan féltek attól, hogy a Fidesz többségű politikai konstelláció a szocialista polgármesterrel hogyan fog működni… Nyilván rengeteg tárgyalással, egyeztetéssel, kölcsönösen vállalható kompromisszumok árán zajlik ez a folyamat. Elvtelen, nagy kompromisszumokat nem kellett azonban kötni. Remélem, 2018-ban is így fogunk működni.
– Polgármester Úr! Így legyen! Köszönöm a beszélgetést!

Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41401 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.