120 éve született Bugyi professzor – Különös megemlékezés…

Ma délelőtt 11 órakor az Ady Endre utcában, a Prof. Dr. Bugyi István szülőházán elhelyezett emléktábla előtt, Szentes Város Önkormányzata képviseletében Szirbik Imre polgármester emlékezett meg a 120 éve született sebész főorvos, egyetemi tanár, kórház igazgatóról. A koszorúzást eredetileg a sebész főorvos nevét viselő kórházzal közösen tervezték, ma reggel azonban a helyszín megváltozásáról kaptunk értesítést.

Szirbik Imre polgármester ezt azzal magyarázta, hogy reggel hivatalos levélben kapott értesítést a kórház vezetésétől arról, miszerint a kórház parkjában, Bugyi István mellszobránál tartandó kórházi megemlékezés a nyilvánosság kizárásával történik.

A polgármester beszédében hangsúlyozta, Prof. Dr. Bugyi István városunk történelmének olyan emblematikus alakja, aki nem csak nagyszerű orvos volt, de olyan lokálpatrióta is, akinek a bő évszázad sem tudta feledtetni érdemeit. Közvetlen gyógyító tevékenységén túl több évtizedes kórházi vezetői munkássága a felelős ember közjóért végzett elköteleződéséről tanúskodott. A városszéli ispotályból kiváló hírű megyei kórházat épített fel. A szó szoros értelmében igaz ez, hiszen a 30-as években ő vetette fel egy orvosi szaklapban a kórház termálfűtésre átállításának lehetőségét, valamint a biztonságos betegellátás érdekében a pavilonrendszerű ellátás alapjait.

Szentes Díszpolgára, a Kossuth-díjas sebész főorvos a város legnagyobb szellemi műhelyévé formálta a szentesi kórházat, s a polgármester azon reményének adott hangot, hogy a városáért élő professzor példája a jövő fiatal szakemberei számára is követendő példaképül szolgál.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.