Mégis lesz műtőtömb beruházás?

Ma a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházban, sajtótájékoztatón jelentette be Farkas Sándor országgyűlési képviselő és dr. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, hogy 2017. december 19-én kelt az a kormányhatározat, amely az új műtőtömb tervezésére 150 millió forintos forrást biztosított a szentesi kórház számára. A beruházás mérföldkő lesz a kórház jövője, a mintegy 350 ezer fős ellátási terület betegei számára. A beruházás kivitelezését a Családok Évére, 2019-re tervezik. Farkas Sándor a bejelentéssel egyidejűleg megköszönte dr. Mészáros János közbenjárását a szentesiek régi álmának megvalósulása érdekében.

A helyettes államtitkár beszédében kiemelte: A későbbi kivitelezés érdekében az Állami Egészségügyi Központ vezetésével együtt gondolkodva határozták meg azt, hogy a mozaikszerűen egymásra épülő országos fejlesztések tervezett módon történjenek. A fejlesztésre a kórház külön forrást kap, nem a működési költségeiből kell azt finanszíroznia. A kormányhatározat szerint az Egészségügyi Államtitkárság kiemelten kezelt beruházásai terhére érkezik a támogatás. Fontosnak tartják az ágazat egészének felemelkedését.

Farkas Sándor ajándéka dr. Mészáros Jánosnak.

Dr. Kalmár Mihály főigazgató hozzátette: Mindenkinek szívügye, hogy a szentesi kórház felvehesse a versenyt a környező kórházakkal. A Műtőtömb újratervezhetőségével a mostanában megvalósult beruházások, mint az 1 milliárd forint értékű képalkotó és labordiagnosztikai eszközfejlesztés, felértékelődik. Nem rég újult meg Európai Uniós forrásból a kórház energetikai ellátó rendszere, a meleg vizes kút kútszabályozása a tervezett új műtőtömb kiszolgálásában is fontos szerephez jut.

A négy évvel ezelőtti, mára lejárt tervhez képest a műtőtömb beruházás helyszíne, kialakítása változatlan, az intenzív és a traumatológiai épület közé egy tömbbe épül meg a sebészet, az urológia, valamint a traumatológia. Az intenzív részleggel megnyílik a lehetőség az azonnali segítségnyújtáson alapuló egységes ellátásra. A tömb egybe építése a sürgősségi betegellátással, továbbá az aneszteziológiával, költséghatékonyságot is jelent. A teljes beruházás várható költsége 2,5 milliárd forint, amely által a XXI. századi betegellátás, és betegbiztonság Szentesen is megvalósul – mondta dr. Kalmár Mihály főigazgató.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Fent a képen: balól – Dr. Kalmár Mihály főigazgató, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Dr. Mészáros János helyettes államtitkár és Horpácsi Balázs területi igazgató a Magyar Állam képviseletében.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.