Kínai delegáció látogatása Szentesen

Szentesre látogatott a kínai Hubei tartomány küldöttsége, hogy együttműködésüket fejezzék ki városunkkal, sőt akár Csongrád megyével is. A találkozóra február 18-án került sor a polgármesteri hivatal konferenciatermében.
(Klasszikus kínai muzsika részlet az Erhu Fiddle and Orchestra előadásában)

 

 

Szirbik Imre országgyűlési képviselő, városunk polgármestere Szentes bemutatásával nyitotta meg a beszélgetést. Elmondta, hogy a település, bár kínai mértékkel nézve nagyon kicsinek számít, Magyarországon egy közepes városnak felel meg, ahol a gazdaság két fő pillérét az elektronikai és az élelmiszeripar adja, mely a lakosság 10 %-ának nyújt munkalehetőséget. Ezután a polgármester részletesen bemutatta az említett gazdasági ágakban működő szentesi vállalkozásokat, és azt mondta, a gazdasági világválság hatása szerencsére eddig nem volt igazán érzékelhető ezeknél a cégeknél.

 

A továbbiakban szó esett a város kulturális és sportéletéről, az oktatásról, az egészségügyről, valamint a kiterjedt testvérvárosi kapcsolatokról. Érdekességként megemlítette, hogy a tavalyi Lecsófesztiválon városunkban tartózkodott a kínai és az orosz nagykövet, így itt került sor kettejük találkozójára. Ezzel Szentes méltán mondhatja, hogy a Lecsófesztivál egyre nagyobb nemzetközi hírnévre is szert tesz. Szirbik Imre kifejtette, hogy őszinte örömmel tölti el, hogy minden évben számos kínai delegáció látogat városunkba, és a parlamenti kínai tagozat tagjaként reméli, hogy sikeres, és mindkét fél fejlődését elősegítő lesz az együttműködés.

 

 

Ezután Chen Chunlin, Hubei tartomány alelnöke megköszönte a meghívást és a vendéglátást, majd arról beszélt, hogy nagyon fontosnak tartja Szentessel és Csongrád-megyével az együttműködést. Céljuk a kapcsolat megerősítése, az együttműködés elősegítése. Leginkább a termálvíz ipari és gyógyászati célokra történő felhasználása iránt érdeklődtek, de az oktatás és a beruházások területén is látnak lehetőséget a jövőbeli közös munkára. Néhány mondatban bemutatták Hubei tartományt, illetve Xianning városát, ahonnan a helyi polgármester, She Jiaju is a küldöttség tagjai közt érkezett városunkba. Ő is megköszönte Szentes vendégszeretetét és nyitottságát, majd beszélt városa nevezettességei mellett a helyi gazdasági életről is. Kifejezte örömét, hogy a két város között barátságos viszony alakul ki, mely reményei  szerint mindkét település életét pozitívan fogja befolyásolni, és a fejlődés irányába tereli. Xianning egy 2,8 millió lakosú, fejlett infrastruktúrával rendelkező város, fontos közlekedési csomópont. A város több, mint fele zöldterület, ezért kimagaslóan jó a levegő minősége Kína többi részéhez képest. Az időjárás is kellemes, a mérsékelt klíma a legjellemzőbb. A terület nagy része hegy, kisebb része alföld, valamint a meghatározó részben természetes víz, ami az idegenforgalom szempontjából igen kedvező. Xianning gazdag természeti kincsekben és termálvízben, ami maga után vonja a termál- és gyógyturizmus fejlődését. Gyógyvizük leginkább a bőrbetegségekben szenvedőkre gyakorol igen kedvező hatást, egy klinika is működik a fürdő közelében. A város gazdasági életére főleg az elektronikai, a textil- és az élelmiszeripar jelenléte gyakorol hatást, illetve a megújuló energiák hasznosítására kívánnak a jövőben nagy hangsúlyt fektetni.

 

A beszélgetés közben egy Szentest bemutató kedvcsináló rövidfilm támasztotta alá látvánnyal is az elhangzottakat, a kínai vendégek pedig színes prospektusokkal hozták közelebb egy kicsit hazájukat.

A találkozót az együttműködési nyilatkozatok ünnepélyes aláírásával pecsételték meg, majd a közös ebéd után a küldöttség tagjai rövid városnézés után megtekintették az ipari park területét, valamint látogatást tettek a Szentesi Üdülőközpontban és a Termál Gyógyfürdőben. Végszóként a házigazdák egy kedves mondással engedték útjukra a messziről jött látogatókat: „Érezzétek itthon otthon magatokat!”, melyet a delegáció tagjai egy kínai bölcsességgel viszonoztak: „Akik először találkoznak, azok még idegenek, másodszorra már ismerősök, harmadszorra pedig barátok, de mi úgy érezzük, mintha már harmadszor találkoznánk…”

E.  Sz.

Egy hozzászólás “Kínai delegáció látogatása Szentesen” bejegyzésre

  1. Fogadóóra:

    Szirbik Imre, a választókerület országgyûlési képviselõje lakossági fogadóórát tart Nagytõkén február 26-án 14 – 15 óra között. Az érdeklõdõ helyi lakosokat kéréseikkel, problémáikkal a polgármesteri hivatal épületében fogadja.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.