Amikor elcsendesül a vihar…

December 8-án nyílt meg a felsőpárti református templomban a Deák Ferenc Általános Iskola rajztagozatos diákjainak kiállítása. A hagyományos rendezvényt Gilicze Andrásné református lelkész nyitotta meg.

A rajzok témája idén a vihar volt. Döme Zoltán tanár úr készítette fel gondosan a kiállításon résztvevő 17 tanulót, akik másként, ám mégis a lényegi érzéseket tükrözve dolgozták fel a témát.
Gilicze Andrásné lelkész asszony, miután köszöntötte az iskola tanulóit, felidézte az „Óz, a nagy varázsló” történetét, amelyben a vihar szül további bonyodalmakat. A viharról – mondta – komor hangzású szavak jutnak az eszünkbe, hatalmas erők feszülnek a viharfelhőkben, képes sok katasztrófa helyzetet okozni, ahogyan történt tavaly is. Sokan félünk a viharban, az ártó, pusztító sötétségétől. Ám van a viharnak jó tulajdonsága is, amikor a városok fölül képes a szmogot kisöpörni.

Részlet az ünnepi műsorból. Vezényel Vajdáné Balogh Ida tanárnő.

De viharok az emberi lelkekben is dúlnak. A düh, a félelem, az önzés legalább olyan pusztító erő, akár a családban, akár az osztályközösségekben, akár a társadalomban van jelen, pusztítja a jóindulatot, a szeretetet. Példát hozott a képzőművészetből, Munkácsy Mihály vagy Lotz Károly hogyan dolgozta fel a témát. Majd utalt a vihar bibliai kifejeződésére is.

Lotz Károly: Ménes a zivatarban c. festménye.

Végül kitért arra, hogy a karácsonyi készülődés feszültsége ugyancsak idézhet elő viharokat a lelkünkben. Ha tiszta szívvel Jézushoz fordulunk és kérjük engesztelő szeretetét, egyszerre csak elcsendesülnek bennünk a kételyek és indulatok. Ebben a hitben kívánt minden gyermeknek, résztvevőnek szép napokat, megértést egymás irányában.

A kiállított rajzok készítőinek egy csoportja és a tanár úr.

Az iskola diákjai ezután szép ünnepi műsorral ajándékozták meg egymást, s természetesen édesség is jutott minden gyermeknek. Örömmel teli lélekkel tértek vissza az iskolába.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Január 4-ig a következő tanulók munkái tekinthetők meg a templomban: Apró Veronika, Buza Barbara, Czibolya Bence, Csorba Éva, Gáspár Jázmin, Góg Nikoletta, Gránicz Imre, Gulyás Adél, Lévai Boglárka, Magyar Beatrix, Murányi Nóra, Nagy Adrienn, Oláh Mónika, Pálesz Fanni, Szűcs Patrik, Tordai László és Varga Bertalan.

A rajzokat készítették még.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.