A Gasztroangyal szárnyai alatt voltunk – Adventi vásárok, és a gasztronómia

Egy forró augusztusi napon vendégeskedett városunkban a Gasztroangyal stábja. Borbás Marcsi a munkatársaival a Garaboly Gasztro- és Kézműves Piac árusai közül választott a műsorhoz olyan „szereplőket”, akik a befőzés témakörében hagyományőrző, egyedi, leginkább a tájra jellemző ételeket, és ételkészítési eljárásokat tettek közkincsé. A műsor a Duna Televízióban szeptember 30-án került adásba, azonban bármikor megtekinthető az alábbi linkről: https://www.mediaklikk.hu/video/gasztroangyal-befozes-szentesen/

Elrajtolnak az idei adventi vásárok Szentesen. Elsőként éppen a legelsőt, a Garaboly Gasztro- és Kézműves Piacot ajánljuk Olvasóink figyelmébe, amely most rendhagyó időpontokban hozza össze a vásárlókat és árusokat a Művészetek Házában. Advent két csodálatos hétvégéje, december 9-10, valamint 16-17. az ünnepek előtt éppen a kézműves értékek és ételek szempontjából jelent hasznos kikapcsolódást mindenki számára. Az üzemeltető képviseletében Kálmán Lajos elmondta, hogy mintegy 40 árus részvételére számítanak. Karácsony előtt a termelői mézkülönlegességekre hívná fel a leendő vásárlók figyelmét, hiszen négy mézárus is kínálni fogja portékáit. Ám mindegyik más, hiszen a hagyományos termelői mézek mellett gyógynövényes méz termékekkel is találkozhatnak a piac látogatói. Szentesről, Nagymágocsról, a Vajdaságból is elhozzák ízletes termékeiket a méhészetek. Az utóbbi időszak sláger termékei közé tartozik a piacon a természetes gyümölcslé, de lesz termelői savanyú káposzta, birsalmasajt, hentesáru, s még hosszan sorolhatnánk.

Kovács Ivánné Pirike kincsei között.

A fentebb említett Gasztroangyal szereplői közül Kovács Ivánné Pirike is árusít majd az adventi vásárokon.
Pirike a Megyeházán a Kapocs kulturális egyesület által december 15-16-17-én szervezett árusításon is közreműködik. Az adventi vásár árusai a vendégek számára zsákbamacska ajándékokkal kedveskednek. A három nap folyamán kulturális műsorok is lesznek.
A Pirikéék kertjében termő véralma, a belőle készíthető ecet, savanyúság, befőtt és lekvár volt a nyári televíziós felvétel egyik különlegessége.
– A véralmát a nagymama egészben 5 literes üvegekbe, savanyúságnak rakta el. Tett közé köménymagot, babérlevelet és torma szeletet is. Disznóvágáskor jó ízűen fogyasztottuk. A véralmából készült ecet nagyon hasonlít a rozé borhoz, rendkívül egészséges. Úgy készítek a véralmából 5 féle lekvárt, hogy más-más gyümölcsökkel főzöm együtt, a kiváló ízhatás érdekében, pl. szeder, otelló szőlő… A véralma befőtt is ízletes, a gyümölcs flavonoid tartalma miatt előnyös a szervezet számára. (A lekvárt kóstoltam, kiváló – szerk.)
Pirike festett, hímzett kézműves termékekkel, ajándéktárgyakkal készül a vásárokra. Bőven akad dolga az előkészületekkel, hiszen párhuzamosan Orosházán is vásároznak. Budapesten, a Vörösmarty téren a Kézműves Áruházban egész évben kaphatóak a termékei.

A harmadik, Karácsonyi vásár a Kossuth téren van az önkormányzat szervezésében, december 24-ig tart. Advent vasárnapjain a gyertyagyújtások az adventi koszorún (Napernyős lány szobornál) 16 órakor kezdődnek, kivétel december 24. Az utolsó gyertya 11 órakor fénylik fel majd. Koncertet ad közben a Kalungu ütőegyüttes december 9-én 19 órától, Kabai Alex december 16-án 19 órától, valamint Seres Krisztián december 23-án 19 órától. Figyelemre méltó kezdeményezés az ingyenes ételosztás, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja szervez a rászorulók számára december 19-én 15 órától.
Minden kedves Olvasónak hasznos vásárlátogatást, szép élményeket kívánok!
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

 

Egy hozzászólás “A Gasztroangyal szárnyai alatt voltunk – Adventi vásárok, és a gasztronómia” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41382 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.