Hogy ne legyenek Káin gyermekei – Roma Esély és Tolerancianap

Szentes Város Önkormányzata partnerségben a Szentesi Rendőrkapitánysággal és a Polgárőrséggel, november 7-én délelőtt Roma Esély és Tolerancianapot rendezett az ifjúsági házban.

Vidovicsné Molnár Zsuzsanna, az önkormányzat civil és esélyegyenlőségi referense érdeklődésünkre elmondta, hogy a programokon a 13-18 éves korosztály vett részt. Így a Deák Ferenc, a Koszta József és a Klauzál Gábor Általános Iskolából érkeztek tanulók, valamint a Horváth Mihály Gimnázium és a HSzC Zsoldos Ferenc Szakgimnáziuma képviseltette magát 1-1 osztály részvételével.

A diákok bűnmegelőzési előadáson tájékozódhattak a drogfüggőség hátrányairól és a börtönévek nehézségeiről. Arról, hogy drogfüggő személy mennyivel nehezebben tud a börtönviszonyokhoz alkalmazkodni. Nagy eséllyel a személyes magaviselete, problémakeresése néhány évvel még beljebb viheti, meghosszabbíthatja a büntetését, ha a rá vonatkozó szabályokat nem tartja tiszteletben.

Mi a feladata a polgárőröknek?

A rendezvény célja alapjaiban az volt, hogy a fiatalok el tudják kerülni, hogy áldozattá, sértetté avagy éppen bűnelkövetővé váljanak. Ehhez fokozottan oda kell figyeljenek egymásra, törődjenek a társaikkal és kérjenek segítséget a felnőttektől, ha annak szükségét érzik. Ha a fiatal társuk bajba került, semmi esetre sem hagyják magára.

A program keretében tájékozódtak a résztvevők a romák aktuális helyzetéről, az őket leginkább érintő problémákról és lehetőségekről. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola tanárai, valamint a Szentesi Polgárőr Egyesület aktivistái mutatták be a tevékenységüket, majd a fiatalok élő telefonos kvízjátékban vehettek részt. Az értékes programok roma táncházzal zárultak a Faur Band és Balogh Katesz roma táncoktató közreműködésével.

Kép és szöveg: DT

Mi mindenről tanulhatnak a rendészeti képzésben?

Tájékoztatás általános iskolásoknak.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.