Tiltakoznak, ezért ünnepeltek külön…

Október 24-én délelőtt a szentesi Fidesz irodában, sajtótájékoztató keretében Antal Balázs Tibor, a helyi FIDESZ frakció vezetője és Kovács János, az önkormányzat Művelődési, Oktatási és Sportbizottságának elnöke arra adott magyarázatot, hogy előző nap, az 56-os forradalom és szabadságharc ünnepét miért tartották külön.

Antal Balázs Tibor frakcióvezető arról számolt be, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi megünnepléséről előzetesen egyeztetést kezdeményeztek Szirbik Imre polgármesterrel. A Művelődési bizottság tárgyalt az ünnepség programjáról, és döntést hoztak arról, ki lesz az ünnepség szónoka. Ezt a döntést a polgármester önhatalmúlag figyelmen kívül hagyta. Ezért döntöttek úgy – mondta, hogy a főhajtásnak és a tiszteletadásnak a saját belátásuk szerint tesznek eleget. Október 22-én este mécseseket gyújtottak a tavalyi évforduló tiszteletére emelt Büszkeségpontnál, majd 23-án reggel, még a zászlófelvonás előtt, elhelyezték koszorúikat. Ily módon az esős időjárás miatt a Szecessziós Házban rendezett ünnepségen, amelynek Grecsó Krisztián szegvári születésű József Attila-díjas költő, író volt a szónoka, nem vettek részt. Antal Balázs Tibor azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a szentesi október 23. ünneplés nem volt méltó az ünnephez, a megfelelő egyeztetés elmaradásáért a polgármestert tette felelőssé, mert önkényesen megváltoztatta, figyelmen kívül hagyta a bizottság döntését.

Emléktábla a városháza falán, amely az 56-os események helyi résztvevőire emlékeztet.

-Kész tények elé lettünk állítva – említette Kovács János bizottsági elnök.  – Méltatlannak érezzük az eljárást, amellyel nem első esetben szembesültünk már. A konszenzus hiánya pedig az ünnep méltóságának csorbulásához vezetett. Grecsó Krisztián személyében, az ünnepi beszéde tartalmában semmilyen kivetnivalót nem találtam. Ám mi sem pártpolitikusra gondoltunk, amikor az ünnepség szónokáról határoztunk – tette hozzá.

Kép és szöveg: dt. 

Az első 56-os emlékhely a Református Nagytemplom mellett.

Koszorúk a tavaly elkészült Büszkeségpontnál.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.