Az Újraélesztés Világnapján – A csecsemő újraélesztést is tanulták

Magyarországon évente több ezer ember veszíti életét otthonában, vagy közterületen hirtelen szívmegállás következtében, miközben az azonnal megkezdett újraélesztéssel többségük megmenthető lenne.

Október 16. az Újraélesztés Világnapja, amikor az Országos Mentőszolgálat mentőállomásain lehetőség nyílt  az alapszintű újraélesztés elsajátítására.

Szentesen Bába Zoltán mb. állomásvezető mentőtiszt, Pataki József Zoltán mentő szakápoló és munkatársaik fogadták az érdeklődőket. Bába Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy a nap folyamán 48 iskoláskorú gyermek és 25 felnőtt sajátította el az újraélesztés technikáját.

Ez alkalomból a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete képviseletében Agócs Lászlóné adta át a helyi Védőnői Szolgálat munkatársainak azt a babát, amelyen a csecsemők újraélesztése gyakorolható. A baba “állandó mozgásban lesz”, hiszen az a cél, hogy minél több intézményben, Szentestől Mindszentig megismerhessék, mi a teendő – ami szerencsére ritkán fordul elő – ha egy 1 év körüli kisgyermek szívműködése leállna. (Felvételünkön láthatják a legfontosabb tudnivalókat – szerk.)

Agócs Lászlóné átadja az önkormányzat támogatásából megvásárolt babát.

Agócs Lászlónétól megtudtuk, a babát Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete működési támogatásából tudták megvásárolni. Céljuk, hogy jövőre egy idősebb gyermeket szimbolizáló babát tudjanak a gyakorlás szolgálatára bocsátani. Felhívta arra a figyelmet, hogy az újjáélesztés folyamatáról az interneten találhatók videók, azt azonban semmi esetre sem ajánlja, hogy a gyerekek egymáson, testvéreiken gyakoroljanak! Egyébként a várandósok számára nagyon ajánlja, sőt kötelezővé tenné számukra a kisgyermek újraélesztés technikájának megtanulását.

A gyerekek örömmel és ügyesen gyakoroltak.

Örvendetes, hallhattuk Pataki József Zoltántól, hogy az általános iskolákban bevezették a 20 órás elsősegély tanfolyamokat, amikor újraélesztéssel is foglalkoznak a gyerekek. A fontos és hasznos mozzanatok egyébként maximum 1 órán belül elsajátíthatók, azonban az ismereteket szükséges minél többször felfrissíteni. Fontosnak tartja, hogy a munkahelyeken is, műszakonként legyenek újraélesztésben jártas kollégák. Az újraélesztéstől félni nem kell, nem lehet elrontani – mondta. Akkor követünk el hibát, ha időben nem kezdjük meg az újraélesztést!

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz 

A gyerekek ne gyakoroljanak odahaza a kistestvérükön!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.