Vagyonvédelem, videorendszerek – Stoptábla a netnek

26 éve foglalkozik a megyében vagyonvédelmi szolgáltatásokkal Kotymán László, aki ma a 3V-KL Vagyonvédelmi Vállalkozás Kft. ügyvezetője. Az eltelt idő alatt a vagyonvédelmi rendszerek tervezésével és telepítésével a megye határain túl is számos ügyfelet szereztek. Arról érdeklődtünk tőle, hogy a folyamatos szakmai fejlődés mellett az ügyfelek és leendő ügyfelek mi-mindenre legyenek figyelemmel?

Elmondta, hogy a vagyonvédelmi rendszerek többsége napjainkban 10-25 éves, értelemszerűen folyamatosan kell őket modernizálni a legújabb technológiai igények szerint. Riasztó rendszereknél a különböző érzékelők téves riasztás mentes működése a fő fejlesztési cél. Külön kitért a videotechnika, azaz a videokamerás figyelő és képrögzítő rendszerekre, amelyeknek a technikai paraméterei félévenként újulnak meg.

A világháló a vagyonvédelemben is rejthet veszélyeket.

-3-4 éve a 0,6 megapixeles képfelbontás volt az ismert és elfogadott. Ekkoriban még analóg rendszerekkel dolgoztunk. Ma 4 megapixelnél tartunk a régi analóg áron, s már elérhetőek a jövőt meghatározó 8, ill. 12 megapixeles képfelbontásra képes rendszerek. A minél nagyobb képfelbontásnak a rögzített események visszanézése során van jelentősége. Már a 4 megapixel felbontás is lehetővé teszi, hogy az adott képrészletet akár kétszeresére felnagyíthatjuk úgy, hogy a kép minősége nem romlik – tájékoztatott.
– A videotechnika esetében általános igény, hogy távoli hozzáférést lehessen az interneten keresztül biztosítani. Azonban mindaz, ami két pont között kapcsolódik az internetre, az „nyilvános”, és hozzáférhetővé válhat illetéktelenek számára is. Cégünk például riasztókat még akkor sem köt az internetre, ha ez az ügyfél kifejezett kérése. Véleményem szerint az szakmai öngyilkosság lenne. A támadások kivédésére teljesen biztonságos eljárások nem léteznek, ugyanakkor a következmények elhárítása nagyon komoly plusz munkát és időt vesz igénybe.

A házőrzésnek ezen módja azért ma már túlhaladott.

– Ha valaki a háza udvarát, külső környezetét az interneten keresztül figyeli, ez is veszélyes lehet?
– Nyilván megvannak az előnyei, hiszen az időjárás és bármilyen más külső zavaró tényező elhárításáról, nem kívánt személy, vagy állat eltávolíttatásáról azonnal intézkedni tud az ingatlan tulajdonosa. Ez nem jelent akkora veszélyt, ha mindezt esetleg egy idegen is látja. Azonban a lakás vagy ipari objektum belsejében felszerelt kamera esetén semmi esetre sem javaslom az internetre csatlakoztatást.
– Kotymán Úr, köszönöm az információkat és további sikeres munkát kívánok, mindannyiunk biztonsága érdekében.
A leírtakkal kapcsolatban további tájékoztatás kérhető Kotymán László 06 30 928-5090 telefonszámon, vagy emailben:
3v-kotyman@szentesinfo.hu
– dite – x.

Megjelent online lapszámunkban: http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=40900 17. szám 2. oldal. A lap cikkei saját gépre letöltve nagyíthatók, olvashatók!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.