Már a nyitónapon háromszáz diák fogja megnézni a Lásd és Védd! tárlatot  – Rendhagyó természetismeret óra a Kormányhivatalban

Egyedülálló kiállítással készül a holnapi Állatok világnapjára a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A Lásd és Védd! című tárlat anyaga olyan Magyarországra jogellenesen behozott, és a hatóság által elkobzott tárgyakból áll, amelyeknek elkészítése és kereskedelme a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezménybe ütközik. A tárlókban látható lesz például kis üvegcsében medveepe, krokodilkonzerv, pálinka skorpióval, kobrafejes kígyóbőröv, és preparált csimpánzkéz is. Már most nagy az érdeklődés a kiállítás iránt: a nyitónapon háromszáz diák fogja látni.

Az állatok világnapján, október 4-én 10 órakor nyílik a Rákóczi téri épületben és október 24-én, az Éghajlatvédelmi világnapon zárja majd kapuit Lásd és Védd! elnevezéssel az a tárlat, amelynek anyagát a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Természettudományi Múzeum, valamint a Szegedi Vadaspark bocsátotta a Szegedi Járási Hivatalon belül működő, megyei környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság rendelkezésére.

Az illegális kereskedelem veszélyeit bemutató időszakos kiállítás, amelyet dr. Juhász Tünde kormánymegbízott ajánl az érdeklődők figyelmébe, méltán nevezhető egyedülállónak, mert ebben az összeállításban, ekkora mennyiségben és ilyen céllal eddig sehol az országban nem voltak még láthatók az itt bemutatásra kerülő tárgyak. A tárlat megtekintése során számos megdöbbentő információval szembesülhet a látogató arról, hogy a vadon élő állatokat miért vadásszák jogellenesen, mit készítenek bőrükből, agyarukból, belső szerveikből és hogyan próbálnak meg mindezekkel illetéktelen személyek – a hatóságokat kijátszva – kereskedni.

Pálinka kobrával és skorpióval.

Az állatok szeretetére és tiszteletére nevelő kiállítás közel egy hónapon át lesz megtekinthető, és ez idő alatt rendhagyó természetismeret órákat is tartanak a szervezet munkatársai, amelyre elsősorban általános és középiskolás csoportok jelentkezését várják. Október 4-én, a megnyitó napján az első rendhagyó természetismeret órával egybekötött tárlatbemutatót 10:30-tól Czirák Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának szakértő munkatársa tartja, aki 20 éve kiemelten foglalkozik a CITES végrehajtásával.

Egész nap várja az érdeklődőket a kreatív sarok, a Tappacs Alapítvány állatsimogatója és a Vadaspark standja.

Hüllők bőréből készült tárgyak.

Szintén a nyitónapon hirdeti meg a Kormányhivatal a „Szeretem a természetet” című rajzpályázatát, amelyre elsősorban óvodások és kisiskolások pályamunkáit várja. A nagyobbak számára „Hulladékból állatka” címmel alkotópályázatot írnak ki, abban bízva, hogy a felsős és középiskolás diákok között ez is segítheti a környezettudatos szemlélet erősödését. Az alkotókedvet kívánja serkenteni a rendezvényen a kreatív sarok, ahol a kiállítást megtekintő diákok ízelítőt kaphatnak arról, mi mindent tudnak szelektív hulladékból készíteni.

Mi az a CITES?

A Washingtoni egyezmény vagy más néven (CITES) (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről), nemzetközi kormányközi egyezmény, amelyet azért hoztak létre, hogy a vad növények és állatok egyedeivel folytatott nemzetközi kereskedelem ne veszélyeztesse fennmaradásukat.

Az illegális állat- és növénykereskedelem jövedelmezőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a kábítószer kereskedelem, emberkereskedelem és fegyvercsempészet után az egyik legjövedelmezőbb illegális tevékenység, ugyanakkor a kábítószer kereskedelemmel, emberkereskedelemmel és fegyvercsempészettel ellentétben a büntetés mértéke általában jelentősen kisebb mértékű. Emiatt az állatok és növények illegális kereskedelme hatalmas üzletággá fejlődött és sokszor a kábítószer, ember és fegyverkereskedők szervezett hálózatán keresztül, vagy ahhoz hasonló csatornákon bonyolódik.

Elefántcsontból készült tárgyak.

A nemzetközi kereskedelemben mind az élő állatok és növények, mind pedig azok részei, származékai (pl: elefántcsont, pézsmaszarvas pézsmamirigy váladéka, kaviár, hüllőbőrből készült táskák stb.) előfordulnak, ezért a CITES hatálya alá tartozó fajok vonatkozásában azok – néhány speciális kivételtől eltekintve – minden felismerhető részére és származékára is kiterjesztette a védelmet. Erre azért volt szükség, mert a legtöbb esetben a fajokat nemcsak élő példányaik befogása, begyűjtése, hanem részeivel, illetve a belőlük készített termékekkel folytatott világméretű kereskedelem is fenyegeti.

Az egyezmény hatálya alá közel 35 000 állat- és növényfaj tartozik.

Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.