Nehézségek a cégkapu regisztráció során

Több társas vállalkozás is jelezte a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felé, hogy nehézségekbe ütköztek a kötelező cégkapu regisztráció során, ugyanis hibát jelzett nekik a regisztrációs rendszer. Ennek oka az, hogy a személyes adatok sok esetben nem egyeznek a különböző okmányokon, és a rendszer ezt észleli.

A cégkapus regisztráció során ellenőrizni kell, hogy a személyes adatok megegyeznek-e a különböző okmányokon. Azok az 1980 előtt születettek, akik körzetekre osztott településen születtek (jellemzően nagy városokban), találkozhatnak azzal a problémával, hogy hibát jelez a rendszer a regisztráció során. Ez a probléma a szegedi vállalkozások vezetőinek esetében is fennáll, ami sok fejtörést okozhat a rendszerbe való jelentkezéskor.

A problémát az okozza, hogy a “születés hely” adatnál a lakcímkártyán a körzetszám római számmal, az adóigazolványon arab számmal van feltüntetve. Ez esetben, ha nem találnak más eltérést az adatokban, akkor kizárólag a NAV ügyfélszolgálatán személyesen ügyintézéssel van lehetőség a “születési hely” körzetszámának korrekciójára a rendszerben. A fenti információk a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának ügyfélszolgálatával történt egyeztetés során jutottak el a kamarához.

Ha egyéb adatokban talál eltérést okmányain, akkor az okmányt kiállító szervezettel szükséges felvenni a kapcsolatot a módosítás kezdeményezéséhez.

A megyei gazdasági önkormányzat a fenti problémát jelezte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kérve, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé járjon el a probléma megoldása érdekében, mivel országos viszonylatban jelentős számú vállalkozást érinthet. A cégkapuról és a megoldási lehetőségekről a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oldalán olvashat bővebben.

Martonosi János

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.