Itt van az ősz…

Nagyon sok gyerek szomorúan hallgatja, hogy készülődnek a költöző madarak, a gólyák a fecskék a nagyútjukra, hiszen ez nemcsak az ősz kezdetét jelenti, hanem a tanévét is.

Véleményem szerint egészségesen fejlődő gyerek nem lelkesedik a tanszerek bevásárlásáért, füzetek, tankönyvek beszerzéséért. Kivételt képeznek az elsősök, akik számára egy új élet kezdődik, az iskolás.
A pedagógusok már augusztus második felében készülődnek, díszítik a termeket, készítik a könyvcsomagokat.
Elgondolkodtam, új tanév, új változások, új követelmények…
Vajon befér a sok tanulni valóba egy gomb felvarrásának, egy gumi behúzásának vagy egy kis lyuk bevarrásának megtanulása?
Megdöbbentve hallottam a múltkor, hogy el kell menni a varrónőhöz, mert leszakadt a gombom. Én a naiv, de ezért miért? Végül kiderült, nincs otthon tű, cérna, anyuka nem is tudja felvarrni. Milyen életre való felkészítést kap az ilyen körülmények közt nevelkedő gyerek? Az ilyen és hasonló dolgok megtanítása is az iskolára tartozna? Sok pedagógus megoldja, hogy találkozzon a gyerek és kézbe is vegye legalább egyszer a tűt, s esetleg meg is tapasztalja, milyen, ha belemegy az ujjába. Kibírható. A jó pedagógus megtalálja a megfelelő időt, amikor az ilyen tanításokat megcsinálja a szülő helyett, akinek erre nincs ideje.
Köszönni és viselkedni is meg kell tanítani a gyereket- sajnos már ezt is az iskolában-, mert…
Sok szülőnek csak arra van ideje, hogy vásároljon, kényeztesse szeme fényét, jaj, ne cipekedjen, mert izomláza lesz, ne segítsen, mert elfárad, esetleg még meg is izzad. Mindenre az iskola sem tud megtanítani, elég sok a kötelező tananyag. Szerencsére vannak olyan szülők is, akiknek a leírtak természetesek, esetleg együtt varrnak, főznek, takarítanak és cipekednek, közben észrevétlenül tanítják az életre, jó kedvűen, vidáman a gyereküket, mert ez is nagyon fontos, s ezt nem lehet könyvből, de még internetről sem az igazi. Minden elismerésem az övéké, tiszteletem nekik. Ez nem is az iskola feladata lenne csupán, mint ahogy sokan gondolják.
De térjünk vissza kis elkalandozás után az iskolába, ahol a gyerekek a nap felét eltöltik szinte, örömben, bosszúságban – ha egy barátnő mással is beszél vagy egy dolgozat nem sikerül.
Barátságos, jó légkörben öröm lenni! Ilyet kívánok minden pedagógusnak és diáknak egyaránt!
Eredményes, vidám új tanév kezdődjön mindenki számára, aki átlépi az iskola küszöbét.
füredi zsuzsa

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41364 online lapszámunk 2. oldalán. Az újság saját gépre történő mentésével elolvashatja további cikkeinket is.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.