Indul a Studium Generale tehetséggondozó program új tanéve – várják diákok jelentkezését

Augusztus 30-án sajtótájékoztató keretében jelentette be Tóth Tibor, a szentesi Studium Generale program csoportvezető tanára, a Szentes Városért Közalapítvány Kuratóriumának tagja, hogy a tehetséggondozó program most induló tanévére már fogadják a diákok jelentkezését. Szentesen tanuló, vagy szentesi lakhellyel rendelkező 11-12 évfolyamos tanulók jelentkezésére számítanak szeptember közepéig, akik a jelentkezési lapjukat az iskolatitkároknál adhatják le. Támpont és fontos segítség a www.szentes.hu. honlap, ahol a pályázatok menüpontból elérhetőek a program részletei.

Ez alkalommal Szirbik Imre polgármester idézte fel az 5 éve indult kezdeményezés eddigi tapasztalatait, majd köszönetet mondott azoknak a gazdálkodó szervezeteknek, amelyek a kezdetektől jelentős anyagi támogatással segítik, hogy a Studium Generale biztos anyagi háttérrel tudjon működni.

A közgazdasági és műszaki alapismereteket is nyújtó, továbbtanulásra felkészítő humán csoportos képzés tavaly 7 csoporttal folyt, s mintegy 60 diákot érintett – említette Tóth Tibor, a HMG e programban résztvevő tanára. Minden évben pályázat útján a Studium Generale pénzügyi alapjából ösztöndíj támogatásban is részesülhetnek a tanulók. Tavaly pályázónként 30.000 Ft-ot osztottak szét. A programban résztvevő diákok jelképes, 150 Ft-tal járulnak hozzá a képzésükhöz óradíjként. A tanulócsoportok a következő tantárgyakra épülnek: matematika, fizika, biológia, kémia, biokémia kutatócsoport, gazdasági és műszaki alapismeretek, igény szerint idegen nyelv felkészítés. A felkészítési idő három félév.

A biokémia csoport felkészítő tanára Prof. Dr. Lantos Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának egyetemi tanára már egyenesen a diplomamunka készítésének rejtelmeibe vezeti be a tanulókat. Két, nemzetközi sikert elért tanuló, Szabó Gabriella és Miskolczi Petra Mónika is jelen volt a sajtótájékoztatón. Szabó Gabriella sikeréről itt olvashatnak: http://www.varosivisszhang.hu/?p=29992 Miskolczi Petra a húsevők szívférgessége témában idegen nyelven tarthatott előadást egy isztambuli tudományos konferencián, ahol dicsérő oklevéllel jutalmazták teljesítményét. A Studium Generale a tudományos irodalmi nyelvezet mellett számos gyakorlati alkalmazásra ad lehetőséget, említette Prof. Dr. Lantos Ferenc, hiszen kifogyhatatlan számban állnak rendelkezésre a kutatási területek.

A programot támogató gazdasági társaságok közül az Árpád Agrár Zrt. képviseletében Dr. Csikai Miklós elnök-vezérigazgató, valamint a Hungerit Zrt. részéről Korda János gazdasági igazgató vett részt a sajtótájékoztatón. Dr. Csikai Miklós kiemelte, a városnak szüksége van a jól képzett fiatal szakemberekre, ezért természetes, hogy támogatják a Studium Generale törekvéseit. Fontos azonban, hogy a támogatásban részesülők a megszerzett tudást itthon hasznosítsák, s a program ezt a kötődést erősítse, további vonzerőt jelentve a város számára. – Olykor hiány van humán értelmiségiekben a cégüknél is, kiemelten fontosnak tartja ezért a Hungerit Zrt. cégvezetése a program sikerességét – tette hozzá Korda János.

A Studium Generale a Szentes Városért Közalapítvány gondozásában működik, Móra József, a kuratórium tagja szólt arról a pontos és gondos adminisztratív munkáról, amellyel az közalapítvány a programban résztvevő diákok számára a többlet ismeretek megszerzését folyamatosan biztosítja.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.