Minden eddiginél több jelentkező a Kocsis György színjátszó táborban

Rekordszámú, 64 jelentkezővel zajlik idén a Kocsis György színjátszó tábor Makón. A kiváló színművész 10 éve távozott az élők sorából, és sorrendben ez az ötödik tábor, amely a nevét viseli – így kívánnak az egykori kollégák emlékezni a vérbő humorú, makói származású pályatársra. Az egy hetes intenzív színpadi munka négy korcsoportban folyik,  neves és ismert szegedi színművészek vezetésével. A záró előadáson mindegyik társaság számot ad a tanultakról: egy-egy rövid előadással készülnek a szombat délutáni bemutatóra.

A minden eddiginél nagyobb érdeklődés miatt a programot szervező Varga Balett Táncműhelynek az augusztus 7-i kezdés előtti hetekben kellett még egy kurzusvezetőt megnyerni a közös munkához.  Így idén a 7-8 évesekből álló legifjabbakkal  Papp Gabriella, a Szegedi Pinceszínház művésze foglalkozik, a 9-10 éveseket Komáromi Anett irányítja, aki a Békéscsabai Jókai Színház művésze. Szilágyi Annamária színművész, rendező, a Szegedi Nemzeti Színház művésze a 11-13 éves korosztály csoportját vezeti, és ezúttal is Tege Antal színművész, rendező, a Békéscsabai Jókai Színház művésze kapta a 14-17 évesekből álló legidősebb csapatot. Mellettük Varga József balettmester is részt vesz a közös munkában, ő tanítja minden csoportnak a színpadi mozgást. Az egy hetes, intenzív elfoglaltságot jelentő táborba Makóról, Hódmezővásárhelyről, Békéscsabáról, Szegedről és Budapestről is érkeztek résztvevők, mind a négy korcsoport a Kálvin Téri Református Általános Iskolában tartja a foglalkozásait.

Az öt napos kurzus alatt komoly eredményéről augusztus 12-én, szombaton délután kettőkor adnak számot. A Kelemen Ház nagytermében a legkisebbek Lázár Ervin: A Négyszögletű kerek erdő meséiből összeállított produkcióval lépnek színpadra, az eggyel nagyobbak Komáromi Anett segítségével La Fontaine történettel  készülnek. Szilágyi Annamária csoportja a Ludas Matyi bemutatására készül, Tege Antal pedig Goldoni: Chioggiai csetepaté című darabjának feldolgozására vállalkozott a legnagyobbakkal. A hagyományoknak megfelelően a tábor munkáját ezúttal is támogatta Kocsis György édesanyja. Az előadásokkal a gyerekek a makói származású színész emléke előtt is tisztelegnek.

Kocsis Györgyről:

“A kor egyik legnagyobb színésztehetsége ment el, akit Pécsi Sándorhoz lehet hasonlítani” – fogalmazott Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház akkori direktora, amikor 2007 márciusában közölte a színész halálhírét. Kocsis György 1963. március 12-én született Makón – a  44. születésnapja előtt néhány nappal érte váratlanul a halál. Azokban a hetekben premierre készült: Alan Bennett Beszélő fejek című darabjának egyik monológját adta volna elő Szegeden. Színészi pályáját a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, a Mikroszkóp Színpadon kezdte, majd az Egri Gárdonyi Géza Színház tagja lett. Később az Arany János Színház, majd az Arizóna Színház művésze volt. 2000-től játszott a Szegedi Nemzeti Színházban. A művész egyik legnagyobb színpadi sikerét Szakácsi Sándor partnereként a La Mancha lovagja című darabban Sancho Panzát alakította az Iglódi István rendezte, legendás előadásban.

(V. M.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.