Színház projekt, feszített költségvetéssel

Szentes Város Képviselő-testülete július 27-én rendkívüli ülésen döntött arról, hogy ismét, második körben pályázik a Tóth József Színházterem és egykori Vigadó megépítésére és idegenforgalmi hasznosítására.

Az önkormányzat az elmúlt év április 28. döntése alapján már beadta TOP támogatási kérelmét a színház újjáépítésére, 1.150 mrd. forint bekerülési költséggel, 100%-os támogatási igénnyel. Ez a pályázat nem lett eredményes, így átdolgozásra, és a mostani második fordulós beadásra nyílt meg a lehetőség, amelynek benyújtási határideje július vége.
Az eredeti elképzelés a színházterem több funkciós idegenforgalmi hasznosítására megmaradt annál is inkább, mert eredményes elbírálás esetén az 5 éves fenntartási idő alatt évente legalább 24.445 látogatót kell fogadnia a létesítménynek. Mivel a pályázható 1.1 milliárdos összeg a kb. 2200 m2 alapterületű színház és kiszolgáló helyiségei felújítását, valamint az erkélyek visszaállítását, a többfunkciós nézőtér és a zsinórpadlással ellátott színpadtér kiépítését nem fogja fedezni, az előterjesztés 100 millió forintos önrészt jelölt meg a 2018. évi költségvetés terhére. A városrendezési bizottság az előzetes tárgyalás alapján úgy határozott, hogy az önkormányzat jövő évi költségvetése ne legyen megterhelve ezzel a magas összeggel. A projekt az eredeti támogatási összegből valósuljon meg.

Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy a Műemlékvédelmi Tervtanács a vázlatterveket megtekintette, az elképzelést üdvözölve tett javaslatokat. Szabó Zoltán Ferenc képviselő kiemelte, hogy Csongrád megye 60 településére leosztott pályázati forrásából ez a program 45%-ot tesz ki, méltánylandó gesztus ez a szomszédos településektől, s a lehetőséggel élnünk kell. Móra József képviselő felhívta a figyelmet az Európai Szecessziós Útvonal c. programra, amelyhez – Csongrád várossal összefogva – próbáljunk csatlakozni, a létesítmény majdani kihasználása, fenntartása érdekében. Antal Balázs Tibor képviselő hivatkozott arra, hogy az eredeti állapotában a színház befogadóképessége 300 fő volt, ezt vegyük most is alapul. Dömsödi Mihályné képviselő hozzátette: azzal, hogy amennyiben az önkormányzat jövőbeni anyagi forrásai lehetővé teszik, legalább a tervezett 440 főre, de inkább még többre legyen a nézőtér bővíthető. Indítványozta továbbá, hogy a gazdaságos fenntarthatóság érdekében készüljön el legalább tíz programból álló megvalósítható programcsomag.

A képviselő-testület a támogatási kérelem benyújtása mellett döntött azzal, hogy a várhatóan rendelkezésre álló 1.1 mrd. forintból valósítja meg a beruházást, kiegészítő önrészt nem irányoz elő a 2018 évi költségvetésben. Kezdetét veszi az az érdemi munka, amely alapján az elkészülő beruházás fenntarthatósága biztosítható lehet.

V. V.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41321 online lapszámunk 1. oldalán. Saját gépére mentve elolvashatja további cikkeinket is. További képekkel Facebook oldalunkon.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.