Áció – Káció – Vakáció!

Június tizenötödikét nagyon várták már a gyerekek, de nagyon sok pedagógus is. Vége a tanévnek és kezdődik a várva várt vakáció. Kis felhőt hozhat egyes gyerekeknek az évzáró, a bizonyítványosztással, de ezt gyorsan lehet felejteni, ha nem kell esetleg egész nyáron tanulni a pótvizsgára. Egy kis önfeledt játék befér akkor is. Sok szülőnek nem olyan örömteli ez a nap, mert hol legyen a gyerek, ki vigyázzon rá?

Fogós kérdés, az biztos, annak ellenére, hogy szép számmal akadnak, különböző árfekvésben nyári táborok, s ha minden kötél szakad, akkor a régi napközis tábor is működik, ahol igyekeznek színes programokat szervezni a gyerekeknek.
A nagymama, keresztanya és szomszéd néni táborok nagy élményt szereznek a gyerekeknek, igaz akkor a gyerek nem közösségben van, egyedül egy felnőttel, ami mégis más, mint az iskolás napok. Itt nagyon sokat tanulhat a gyerek játszva, amit majd az élete során tud alkalmazni, évek múlva, gombot varrni, gombócot gyúrni, egyszerűbb ételeket főzni. Nagy élmény ez a kicsiknek, a közös tevékenység, aminek eredménye kézzel fogható. Együtt olvasni is érdekesebb, mint egyedül, s van, akinek el lehet mesélni mit olvasott, meghallgatni a másikat – ezt is tanulni kell.
Sajnos sok gyerek pihen a nyáron, alszik tízig, majd megeszi az anyuka által elkészített reggelit és leül a tévé elé a hűvös szobában, ne izzadjon meg szegényke. Majd játszik „kis barátjával” a hobbi állatkával és délután hűsöl, esetleg este elmegy anyukával sétálni. Jobbik eset, ha előkerül a könyv. S így telnek a napok egymás után, unalomban.
A strandra nem megy le, mert nincs kivel, anyuka vagy apuka nem szereti, a víz mellett megéghet gyermeke. Élik ezek a gyerekek a felnőtteknek kellemesnek tűnő – de nem biztos, hogy az – életet, magányosan, igaz mindent megkapva, amit kigondol. Ezek a gyerekek a legszerencsétlenebbek, egyedül, magányosan töltik a nyarat, személyiségük nemhogy gazdagodna, inkább szegényedik, magányosságuk erősödik. Kedves Anyukák, Apukák! Ne láncolják magukhoz gyereküket, engedjék, sőt küldjék valamilyen táborba, ahol lehet, elfárad, izomláza lesz, de előbb – utóbb élményekkel gazdagodik. Személyiség fejlődésükhöz nagyon fontos a gyerek társaság, ahol megtanul észrevétlenül alkalmazkodni, kudarcot feldolgozni. Először nagyon nehéz ez, hiszen a gyerek sem akar menni, mert vannak szabályok, de mindig építőbb a jövőre nézve, mint anyuka szoknyáján ülni, apuka kezét fogni. Egyszer minden királylány felnő, s nem biztos, hogy királynő lesz belőle.
Próbáljuk meg a gyerekeknek élvezetessé tenni a nyarat, amikor valóban feltöltődik, kikapcsolódik, s élményt szerez. Ez nemcsak a pénztől függ… környékbeli bicikli túrák, egy kis fáramászás, a Tiszában való fürdés, játék az ott megismert gyerekekkel, egy jó film közös megnézése, közös tevékenység, pl. takarítás, s majd a jól végzett munka után egy fagyizás.
Ha egyedül már kerékpározik, ismételjük át a közlekedési szabályokat, biztonságuk érdekében. A kis ördög nem alszik, de sajnos a nagy sem.
Nem akarok ünneprontó lenni, örüljünk a vakációnak, megérdemlik a gyerekek is, felnőttek is! De gondolkodjunk el egy kicsit, mivel segíthetünk legtöbbet szemünk fényének, az egészséges boldog életre gondolva.
Jó pihenést, és nagyon sok szép élményt kívánok gyerekek!

füredi zsuzsa

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.