Olvasói porta: cikkünk visszhangja – Retro, de hasznos…

Már nagymamaként szólnék hozzá a Városi Visszhang Online május 15. lapszámában Szobota Imréné ny. óvónő tollából megjelent cikkhez. Szerintem fontos kérdés több szempontból is a nevelés. Környezettudatossági és gazdasági szempontból is.

Nevelés, – nos, a cikk jól kifejti, de még hozzá tenném, hogy nem csupán a „retro pelenkával” vettük rá annak idején a mielőbbi szobatisztaságra a gyereket, hanem nyáron csupán egy kisnadrágot, pelenka nélkül adtunk a gyerekre és az igen hatásos volt. Pisisen nem volt kellemes érzés és bizony ezt már az alig egy éves baba is felfogta. Általában már két éves korukra szobatisztává váltak. Persze az anya fokozott odafigyelését is igényelte. Hát igen, a mostani pelenkák nem igazán erre az útra terelik a babát és talán a mamák is kényelmesebbek – tisztelet a kivételnek.
Környezettudatosság: nos, ez komoly gond, sajnos, az emberek nagyon könnyen veszik, pedig igen sok probléma forrása. Tudomásom szerint senki sem kezeli veszélyes hulladékként, pedig ez az! Gondoljunk a nyári hasmenés járványokra és mi történik a pelenkával? Megy a kommunális szemétbe. SAJNOS! Nos, a legyeknek van mit széthordani. A lebomlása sem egyszerű, igen hosszadalmas folyamat.
Aktív koromban gyermekápolóként dolgoztam, tisztelt főnököm gyakran tartott számunkra külföldi szaklapokból továbbképzést, ismertetőt. Egyik alkalommal a pelenkahasználat is szóba került. A 80-as években az eldobható pelenka nagy divat volt a tengeren túl ( USA), de a 80-as végén már látták a változtatás fontosságát, így létrehoztak egy olyan szolgálatot, amely a textil pelenka használatát szorgalmazta. Vagyis a háztól-házig szolgálatot, a használtat mindennap begyűjtötték, a nagymosodák kezelték és forgalmazták, mondván óvják a környezetet és még az ár is jobb volt mintha az eldobhatót használtak volna.
És itt jön a gazdaságosság, nem számoltam utána, de azt tudom, hogy nem olcsó az eldobható pelenkát használni. Talán a mosás sem olcsó, de nem is sokan szeretnék, de mindenképpen megérné, ha egyszer valaki kiszámítaná ezeket, és ennek alapján próbálná rávenni az embereket a változtatásra.
Azt nem tudom, hogy az óvónők munkaköri leírása tartalmazza-e, hogy tisztába kell tenni a gyereket, de az biztos, hogy bölcsődei feladat és még feltételezni sem szabad, hogy ehhez minden óvodai dolgozó ért! A berendezés sem biztosított és a higiénés feltételek sem adottak. Nem szobatiszta gyerek nem való az óvodába, még akkor sem, ha érthetetlen módon ez kötelező 3 éves kortól. A gyerek legjobb helye a családban van és nem értem, hogy miért kell azt a gyereket is óvodába vinni 3 évesen, akinek a családja meg tudja teremteni az otthoni létet.
Tudom, hogy az óvónők magasan képzettek, gyerekszeretők, de az anya közelsége a legjobb a gyereknek. Ráérnek később is közösségbe („dolgozni”) járni és én hiszem, nem válna hátrányukra.

Vincze Lászlóné
ny. gyermekápoló

Az előzmény cikk linkje: http://www.varosivisszhang.hu/?p=29792

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.