A Szecessziós Ház avatási ünnepsége – Időkapszula a jövőnek

Június 23-án a déli órákban került sor a volt Petőfi Szálló épületének 10%-át kitevő Szecessziós Ház átadási ünnepségére, melyen részt vett – többek között – Olav Berstad, Norvégia magyarországi nagykövete és Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is.

A megszépült épületben az első tánclépéseket a Szilver TSE kiváló táncosai lejtették a Palotás és a Kék Duna keringő dallamára, majd a Horváth Mihály Gimnázium tanárai és tanulói zenével, verssel, énekkel köszöntötték a megnyitó résztvevőit.

Szirbik Imre polgármester köszöntőjében így fogalmazott: 20 éves álmunk vált valóra, nagyon hosszú volt az út, akadályokkal, zsákutcával, tévedésekkel.  Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a lehetetlennek tűnő feladat megoldásában közreműködtek, és a Magyar Szecesszió 120 éves épülete a megújulás útjára léphetett. Megköszönte a támogató EGT Alap országai, Liechtenstein, Luxemburg és Norvégia kormányainak a pályázati finanszírozást, amely lehetővé tette, hogy megtörténhetett a csoda, a norvégoknál Szent Bertalan, nálunk Szent Iván ünnepére – egy hosszú, fényességes, pergő éjszaka után – kitárulhatnak a kávézó ajtói, hogy együtt örülhessenek a szentesiek és újra jól érezhessék magukat az épület falai között, mint hajdanán.

Szirbik Imre kiemelte, ezzel nincs megállás, kedden újabb tárgyalások kezdődnek, egyeztetések a műemlékvédelmi tervekről, hogy a színház megvalósulása érdekében pályázat, újabb összefogással mielőbbi döntés szülessen, és az épület felújítása méltó módon elődeink hagyatékához, folytatódhasson.

A nagykövet úr felidézte a megyében tett körútja során gyűjtött élményeit Szeged, Ópusztaszer és Makó kapcsán. Elmondta, a gyönyörű természeti táj ragadta meg elsőként. Majd utalt az európai közös múlt és jelen projektjeinek jelentőségére, az EGT Alapnak az ország, a térség hatékony fejlődése érdekében hozott döntéseire. Méltatta a szentesi beruházást a tekintetben is, hogy ez a szecessziós épület nem csak Szentes vagy Magyarország, egész Európa büszkesége. Nagyrabecsüléssel gratulált a példa értékű, sikeres felújításhoz.

Ezután jelképes avatási ceremónia következett, majd az épület előtt időkapszulát rejtettek el a jövő nemzedékeknek, 3 évtizedre szóló üzenetekkel.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

(Az alsó kép nagyítható. Katt a képre.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.